Amazon lanceert kinderversie van slimme speaker

Amazon lanceert kinderversie van slimme speaker

26-04-2018 09:44 Laatste update: 18:09

De nieuwe Echo-speaker van Amazon is gericht op kinderen. Ze kunnen praten tegen een speciale kinderversie van de slimme assistent Alexa.

De Echo Dot Kids Edition is een aangepaste versie van Amazons slimme luidspreker in drie felle kleuren en met een behuizing die tegen een stootje kan. De Echo Dot Kids Edition, die in de VS 80 dollar kost, is dusdanig bestand tegen spelende kinderen dat Amazon hem gratis vervangt als hij binnen twee jaar stuk gaat.

De Kids Edition komt met een jaarabonnement op Amazon FreeTime on Alexa, een dienst met allerlei content gericht op kinderen. Zo kan Alexa kindvriendelijke moppen of verhalen vertellen, spelletjes spelen of voorlezen uit meer dan 300 boeken.

Functies voor ouders

Als ouder krijg je ook de nodige functies waarmee je het gebruik van Alexa door je kinderen aan banden kan leggen, zodat ze bijvoorbeeld niet midden in de nacht met Alexa gaan praten of online allerlei dingen kopen. Je hebt ook controle over de content die Alexa kinderen voorschotelt. Alexa kan kinderen ook leren om 'alsjeblieft' te zeggen als ze iets vragen. De Echo Kids Edition is ook te gebruiken als intercom waarmee je bijvoorbeeld 'het eten is klaar' kan zeggen.

Mattel schrapte kinderspeaker

Of iedereen deze kindervriendelijke slimme luidspreker met open armen ontvangt, is maar de vraag. In oktober schrapte Mattel de Aristotle, een op jonge kinderen gerichte slimme luidspreker met een losse babycam die zowel Microsoft Cortana als Amazon Alexa zou ondersteunen. Mattel trok de stekker uit het project onder druk van critici die vreesden dat de technologie de rol van ouders te veel zou overnemen. De content die de kinderen voorgeschoteld zouden krijgen zou hen eenzijdig kunnen beïnvloeden.

Bovendien zou Mattel tot in details het gebruik van het apparaat in kaart kunnen brengen en de vraag was wat het bedrijf met die informatie zou doen. Een actiegroep verzamelde 15.000 handtekeningen om het Mattel-project te laten stoppen. Een deel van de kritiek zou nu ook voor de nieuwe kinderspeaker van Amazon kunnen gelden.


Lees ook: Amazon Echo Plus bedient slimme lampen Ikea en Philips Hue