WhatsApp-ceo Koum weg bij Facebook 'na ruzie over privacy'

WhatsApp-ceo Koum weg bij Facebook 'na ruzie over privacy'

30-04-2018 22:27 Laatste update: 23:00

Jan Koum, mede-oprichter van WhatsApp, stapt per direct op bij moederbedrijf Facebook. Hij zou het oneens zijn met de koers van Facebook-ceo Mark Zuckerberg.

Koum, die zijn bedrijf in 2014 voor 19 miljard dollar verkocht aan Facebook, maakt zijn vertrek bekend in een Facebook-post. "Het is tijd voor me om verder te kijken", schrijft hij. Concrete plannen voor de toekomst heeft hij niet, en ook een reden voor vertrek wordt niet genoemd in zijn aankondiging. "Ik neem een tijdje vrij om dingen te doen die ik leuk vind buiten de technologie, zoals zeldzame luchtgekoelde Porsches verzamelen", schrijft hij.

Conflict over privacy

Zijn vertrek komt op een moment dat Facebook zwaar onder vuur ligt over privacy. Koum staat juist bekend als iemand die privacy een warm hart toedraagt. Hij zorgde ervoor dat WhatsApp een van de veiligste chatapps ter wereld werd.

Volgens de Washington Post, die sprak met bronnen binnen het bedrijf die anoniem willen blijven, vertrekt Koum bij Facebook omdat hij het niet eens is met de koers van Mark Zuckerberg. Koum zou niet blij zijn met de pogingen van Facebook om de beveiliging van het WhatsApp-verkeer te verzwakken en toegang te krijgen tot de persoonlijke data van gebruikers.

Zuckerberg: 'Ik zal je missen'

Zuckerberg probeert in een reactie op het Facebook-bericht van Koum de boel te sussen. "Jan: ik zal onze innige samenwerking missen", schrijft Zuckerberg. Hij zegt dankbaar te zijn voor alles wat hij geleerd heeft van Koum ' inclusief encryptie'. "Die waarden zullen altijd aan de basis van WhatsApp liggen."

De andere oprichter van WhatsApp, Brian Acton, riep onlangs na het dataschandaal rond Cambridge Analytica op om Facebook te verwijderen. Acton vertrok eind 2017 al bij WhatsApp en heeft 50 miljoen dollar geïnvesteerd in de concurrerende en veilige chatapp Signal.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s