Herbruikbare raket Bezos wordt 'beter dan die van Musk'

Herbruikbare raket Bezos wordt 'beter dan die van Musk'

01-05-2018 09:13 Laatste update: 09:57

In de strijd der giganten wil miljardair Jeff Bezos met een nieuwe herbruikbare raket Elon Musk overtreffen.

Jeff Bezos, de ceo van Amazon en daarmee de rijkste man op aarde, wil met zijn ruimtevaartbedrijf Blue Origin SpaceX-baas Elon Musk de loef afsteken. Blue Origin werkt aan een herbruikbare raket genaamd New Glenn, die in 2020 zijn eerste vlucht moet maken. De krachtige raket kan ook satellieten lanceren, waarmee Blue Origin een directe concurrent van SpaceX wordt.

SpaceX slaagde er al meermaals in om delen van raketten na de lancering weer te laten landen en ze opnieuw te gebruiken. New Glenn moet volgens Blue Origin ook bemande ruimtemissies mogelijk maken.

Varend schip

Afgelopen zondag vertelde een medewerker van Blue Origin dat het bedrijf New Glenn wil laten landen op een varend platform in zee. En niet zoals SpaceX nu doet, op een platform in zee op een specifieke locatie of op het vaste land. Het Blue Origin-schip moet in beweging blijven terwijl de raket eraan komt. Volgens de medewerker biedt het schip een betere stabiliteit, waardoor landingen bij slechtere weersomstandigheden mogelijk zouden zijn. Blue Origin zou 'betrouwbaarder en flexibeler' worden dan de concurrent.

In maart mislukte nog een poging van SpaceX om een gedeelte van een Falcon 9-raket te vangen op open zee. De zee was toen onstuimig, met golven tot zes meter hoog. 

Blue Origin testte afgelopen weekend zijn kleinere New Shepard-raket, die ook veilig op aarde wist te landen. Dat is te zien in onderstaande video:


Boeing

Niet alleen Bezos zit achter Musk aan om de belangrijkste speler in de ruimtevaart te worden. Ook Boeing doet mee in de raketstrijd. Volgens het bedrijf is de nieuwe Falcon Heavy-draagraket van SpaceX niet groot genoeg om aan NASA's eisen voor missies naar 'deep space' te voldoen.

"Als de door Boeing gebouwde Space Launch System operationeel is, zal het de meest krachtig ooit zijn." Die draagraket zal niet eerder dan in 2020 klaar zijn.