Personeel Amazon voelt zich opgejaagd en bespied
Uitgebuit?

Personeel Amazon voelt zich opgejaagd en bespied

04-05-2018 15:00 Laatste update: 05-05-2018 12:51

Amazon-medewerkers in distributiecentra plassen in vuilnisbakken, omdat ze bang zijn dat ze hun targets niet halen als ze naar de wc gaan.

Dat vertelt een Amerikaanse medewerker van het online warenhuis aan Business Insider. De website sprak met meer dan dertig werknemers van Amazon wereldwijd die uit de school klappen over de slechte arbeidsomstandigheden bij het bedrijf.

De Amazon-medewerker ontdekte de curieuze sanitaire praktijken door de onaangename, karakteristieke urinegeur die werd verspreid door de vuilnisbakken. Nadat hij het probleem aankaartte bij zijn leidinggevenden, werden er camerabeelden bekeken, waarna de vuilnisbakplassers werden ontslagen.

Het verhaal van de anonieme Amazon-medewerker strookt met de ervaringen van onderzoeksjournalist James Bloodworth die in 2016 undercover ging bij een Amazon-magazijn in het Verenigd Koninkrijk. Bloodworth trof tijdens zijn werk een keer een fles urine aan, volgens hem achtergelaten door een collega die bang was dat een bezoek aan de wc te veel tijd zou kosten.

Strafpunten

Amazon hanteert strikte regels en targets voor werknemers. Zij moeten vaste paden door de magazijnen lopen. Amazon houdt bij hoeveel tijd er zit tussen het pakken van verschillende voorwerpen voor een bestelling.

Als werknemers met collega's praten, even wat drinken, naar de wc gaan of er te lang over doen om een volgend item te pakken, dan kwalificeert Amazon die tijd als 'vrije tijd', schrijft Business Insider. Wie zo te veel tijd verspilt naar de smaak van Amazon krijgt strafpunten. Bij te veel strafpunten volgt ontslag.

Strenge veiligheidsmaatregelen

Werknemers klagen ook over de strenge veiligheidsmaatregelen. Medewerkers weten dat ze voortdurend in de gaten worden gehouden en dat ze zich moeten haasten als ze gaan lunchen of een sigaretje gaan roken.

Een Duitse werknemer vertelt dat hij en zijn collega's hun telefoons in kluisjes moeten opbergen. Anders dan in het magazijn zelf was er echter lange tijd geen camerabeveiliging bij de kluisjes, waardoor dieven vrij spel hadden.

Astma-aanval

Ook zou Amazon zich te weinig bekommeren om de gezondheid van zijn personeel. Een Britse medewerker die na een astma-aanval in het ziekenhuis belandde, kreeg bij terugkeer weliswaar een zittende functie toegewezen, maar moest na twee dagen alweer aan de slag als 'picker', omdat er te weinig andere werknemers waren die bestellingen konden rapen.

Volgens Amazon is de kritiek overdreven. "Werknemers mogen naar de wc op elk moment dat ze willen", aldus een woordvoerster tegenover Business Insider. De toiletten zouden zich bovendien op korte loopafstand bevinden. Ook zijn er bij het Duitse magazijn inmiddels camera's geïnstalleerd bij de kluisjes. Het bedrijf wijst er bovendien op dat 'concurrerende beloning' ervoor zorgt dat menigeen aan de slag wil bij de distributiecentra.