YouTube verwijdert video's met huiswerkfraude
Huur een nerd

YouTube verwijdert video's met huiswerkfraude

07-05-2018 07:47 Laatste update: 07:54

Bram van Dijk

Video's die reclame maakten voor het inhuren van een nerd om je huiswerk te doen, zijn van YouTube gehaald.

BBC toonde eerder aan dat er op YouTube meer dan 250 kanalen te vinden waren die reclame maakten voor het platform EduBirdie. In deze reclames bevelen de YouTubers aan om een 'super smart nerd' in te huren, zodat hij of zij een opstel voor jou kon schrijven.

Deze reclames waren niet door YouTube zelf in de video's geplaatst, maar door de makers. Daarom controleerde YouTube deze reclames niet op voorhand.

Valsspelen

Na de berichtgeving van BBC gaf YouTube de videomakers een kleine week de tijd om de video's offline te halen of aan te passen door video's zonder de reclame. Uiteindelijk gebeurde dat dus in honderden gevallen niet. Eerder reageerde de Britse minister van Universiteiten en Wetenschap geschokt. "Dit normaliseert valsspelen, alsof het een lifestyle keuze is."

YouTubers boos

Veel makers reageren gefrustreerd op het verwijderen van de video's. Zo hekelt AldosWorldTv, waarvan 30 video's verwijderd werden, de wispelturigheid van YouTube. "Ik snap niet hoe YouTube eerst iedereen EduBird laat promoten en nu is het ineens ongepast? Jullie moeten meer communiceren, dan had ik het niet gepromoot, maar nu ben ik 30+ video's kwijt."