Omgebouwde Polaroid-camera print foto's op bonnetjes
Bijna gratis fotoprints

Omgebouwde Polaroid-camera print foto's op bonnetjes

07-05-2018 19:44 Laatste update: 08-05-2018 06:47

Geen zin om 2 euro per foto te betalen? Een Britse uitvinder bouwde zijn Polaroid om tot bonnetjesprinter.

Een tweedehands Polaroid-camera is vaak nog wel voor een goede prijs te kopen. Maar dan ben je er nog niet. Voor een nieuwe cassette met 8 foto's betaal je 18,99 euro, dat is dus 2,37 per foto. Nu maar hopen dat je niet net je ogen dicht hebt.

Voor de uitvinder en kunstenaar Tim Alex Jacobs was het de aanleiding om een kapotte Polaroid-camera om te bouwen tot een camera die werkt zoals een bonnetjesprinter. Dit soort printer werkt via verhitting van papier waardoor de printer nooit op kan raken en je dus eigenlijk gratis print.

Jacobs kocht de kleinste bonnetjesprinter, ook wel thermo-printer of thermische printer genoemd, en verbond deze aan een webcam en een Raspberry Pi om alle hardware te besturen. Uiteindelijk was het zo vol in de Polaroid dat er niet meer een heel rolletje papier in paste, maar wel genoeg voor een aardige fotoreportage. Het resultaat zijn deze zeer bijzondere en dus vrijwel niets kostende fotoritsen.

Voor de liefhebber: Jacobs heeft een uitgebreide handleiding geschreven over hoe hij de camera heeft omgebouwd. Al moet je wel een kenner zijn, wil je het voor elkaar boksen.