Uber toont 'vliegende auto'
Up, up and away

Uber toont 'vliegende auto'

08-05-2018 15:08 Laatste update: 15:11

Uber heeft het prototype van zijn vliegende auto gepresenteerd. Het elektrische voertuig, dat op een drone lijkt, moet in 2 tot 5 jaar reizigers gaan vervoeren.

Dat heeft Uber bekendgemaakt tijdens een eigen event, meldt CNBC. De voertuigen zijn uitgerust met vier rotors en zijn volgens Uber veiliger en minder lawaaiig dan helikopters.

De 'vliegende taxi's' bieden ruimte aan vier personen en zullen op een hoogte van 300 tot 600 meter boven de grond vliegen. De voertuigen kunnen verticaal opstijgen en landen vanaf skyports, daken of de grond. Uber-ceo Dara Khosrowshahi verwacht dat gebruikers de vliegende taxi via de Uber-app  bestellen en dan naar de dichtstbijzijnde skyport zullen gaan om te worden opgepikt.

Autonoom vliegen

De eerste testen in Dallas-Fort Worth en Los Angeles moeten in 2020 beginnen. Uber mikt erop dat passagiers vanaf 2023 gebruik kunnen maken van de toestellen. Aanvankelijk zal er een piloot in de voertuigen zitten, maar op termijn moeten de drones autonoom gaan vliegen.

Uiteindelijk verwacht Uber dat het mogelijk wordt om tweehonderd keer per uur op te stijgen of te landen vanaf een skyport. De prijzen voor een vlucht zullen vergelijkbaar zijn met een taxiritje van dezelfde afstand.

NASA

Uber, dat vorig jaar voormalig technisch NASA-directeur Mark Moore aannam om een verticaal opstijgende taxi mogelijk te maken, werkt samen met de ruimtevaartorganisatie. Het bedrijf concurreert met diverse andere partijen, waaronder Kitty Hawk van Google-oprichter Larry Page.