De populairste iPhone-app? Het is niet Facebook of Netflix
Ken jij Tik Tok?

De populairste iPhone-app? Het is niet Facebook of Netflix

10-05-2018 12:48 Laatste update: 11-05-2018 12:45

De populairste iPhone-app is niet Facebook, WhatsApp, Netflix of YouTube, maar een Chinese sociale muziekapp.

De Westerse markt is groot, maar de Chinese markt is bijna altijd groter. Dat blijkt maar weer eens uit de ranglijst met populairste apps van het eerste kwartaal van dit jaar, opgesteld door Amerikaanse marktonderzoeker Sensor Tower.

In het eerste kwartaal van dit jaar werd de Chinese app Douyin wereldwijd ruim 45 miljoen keer gedownload. Douyin staat buiten China bekend als Tik Tok, en is een soort klein sociaal netwerk dat draait om zelfgemaakte muziekvideo's. Gebruikers nemen zichzelf op terwijl ze met een bestaand nummer meezingen, en delen dat vervolgens met hun vrienden.

Dat doet denken aan de app Musical.ly, die hier vooral onder tieners erg populair is. Die tevens Chinese app kwam in 2014 uit, Tik Tok pas in 2016. Onlangs werd Musical.ly overgenomen door het Chinese bedrijf Bytedance, de maker van Tik Tok.

100 miljoen actieve gebruikers

Samen hebben de apps nu ruim 100 miljoen maandelijks actieve gebruikers. Als de downloads van de Apple App Store en Google Play Store bij elkaar worden opgeteld, was Douyin afgelopen kwartaal de zesde meest gedownloadde app ter wereld, na de grote Facebook-apps WhatsApp, Instagram en Messenger. Dat berekende de site Quartz.

In China is de Play Store bovendien niet beschikbaar, omdat Google in China geblokkeerd wordt. Daardoor ligt het eigenlijke aantal downloads van de app waarschijnlijk nog hoger.