Slimme sloten openen door te praten tegen Alexa
Alexa, open u

Slimme sloten openen door te praten tegen Alexa

11-05-2018 06:26 Laatste update: 12:51

Met Amazons slimme assistent Alexa kan je nu door het uitspreken van een pincode sloten openen.

Eigenaren van slimme sloten konden al sinds oktober de deur op slot doen met hun stem, maar het openen van sloten met stemcommando's werpt vragen op. Als je een pincode hardop uitspreekt, dan kunnen anderen in huis dat ook horen.

Amazon ondersteunde het openen met stemcommando's tot nu toe niet en dat betekende dat slotenfabrikant August vorig jaar zelf een Alexa Skill (mini-programma) schreef, zodat zijn slimme sloten wel werkten met Alexa en via een stemcommando te openen zijn.

Maar nu is het een ingebouwde feature in Amazons slimme assistent geworden. Slotenfabrikant Schlage is de eerste fabrikant die aankondigde dat het deze nieuwe Alexa-feature in de sloten Sense en Connect gaat ondersteunen. 

Bedoeld voor binnenshuis

Standaard staat het openen met de stem uit. Gebruikers kunnen dit aanzetten door in de Alexa-app op Android of iOS 'unlock by voice' aan te zetten. De app vraagt je vervolgens om een viercijferige pincode in te voeren die Alexa voortaan aan je vraagt uit te spreken om het slot te openen.

Uiteraard is deze feature bedoeld om binnenshuis Alexa via een Amazon Echo slimme luidspreker te vragen om bijvoorbeeld het slot op de voordeur te openen. De sloten zelf hebben geen microfoon die buiten bij de voordeur 24/7 luisterend wachten op een pincode.

Bedenkingen

Het uitspreken van pincodes voor het openen van sloten in deuren van kantoren en winkels lijkt erg onverstandig. Een potentiële dief zou makkelijk een apparaatje kunnen achterlaten dat geluidsopnames maakt om zo de pincode te achterhalen. 

Het zou het al een stuk veiliger worden als Alexa deze feature zou koppelen aan de herkenning van de persoon aan zijn stem. Althans, in theorie. Google en Amazon's assistenten kunnen namelijk al personen herkennen aan hun stem, maar in de praktijk trappen ze er al snel in als iemand een stem imiteert.

Overigens is het openen van sloten met stemcommando's niet alleen het exclusieve domein van Alexa. De slimme sloten van August zijn ook via Siri van Apple te openen met stem. 

Kijk ook hoe je met Alexa de slimme lampen Ikea en Philips kan bedienen: