Bellende Google Assistant zal zich altijd identificeren
Met wie spreek ik?

Bellende Google Assistant zal zich altijd identificeren

11-05-2018 08:05 Laatste update: 10:52

De bellende robot van Google die klinkt als een mens zal zich altijd identificeren als robot. Dat heeft Google gezegd nadat een demo met de slimme assistent voor ophef zorgde.

Hoongelach gonsde door de ruimte heen toen Google-ceo Sundar Pichar tijdens het Google I/O-congres een telefoongesprek liet horen tussen de Google Assistant en een nietsvermoedende medewerkster van een kapsalon. De robotassistent met de werktitel Google Duplex maakte een knipafspraak, zonder dat de vrouw in de gaten had dat ze met een robot sprak. Vooral toen ze zei "Geef me een seconde" en Assistant reageert met "Mm-hmm", had het publiek het niet meer.

De demo van Google riep allerlei vragen op over telefoongesprekken tussen robots en mensen. De belangrijkste: moet een virtuele assistent die zelfstandig naar een bedrijf belt niet altijd netjes zeggen dat hij een robot is en geen mens? Bright-verslaggever Merijn Doggen vroeg tijdens Google I/O naar de mening van de aanwezige ontwikkelaars en bijna iedereen vond dat Google dit niet kon maken. Bekijk de video:

Ingebouwde bijsluiter

Donderdag heeft Google aan The Verge laten weten dat de robot zichzelf voortaan zal identificeren als robot, voordat het gesprek wordt doorgezet. "We snappen en waarderen de discussie rondom Google Duplex. Zoals we eerder zeiden: transparantie in de technologie is belangrijk. We ontwerpen deze toepassingen met een ingebouwde bijsluiter."

Op I/O werd slechts een vroege demo getoond en het zal nog even duren voordat Google de technologie naar iedereen uitrolt, aldus de woordvoerder. Volgens een blogpost van Google is de dienst waarschijnlijk toch al deze zomer beschikbaar voor Engelstalige gebruikers.