Artsen groeien nieuw oor in onderarm soldaat
Compleet met bloedvaten

Artsen groeien nieuw oor in onderarm soldaat

11-05-2018 10:38 Laatste update: 20:49

Amerikaanse militaire artsen hebben met kraakbeen uit de ribben van een soldaat een nieuw oor in haar onderarm gegroeid.

Twee jaar geleden kreeg soldaat Shamika Burrage een auto-ongeluk, waarbij ze haar linkeroor verloor. Ze herstelde van de ernstige verwondingen en werd doorverwezen naar de afdeling plastische chirurgie voor een reconstructie van haar oor. 

De leidinggevende chirurg deed haar het voorstel om een nieuw oor te groeien. De artsen zouden kraakbeen uit haar ribbenkast gebruiken en die onder de huid van haar onderarm plaatsen om zo een oor te groeien compleet met bloedvaten. Het alternatief zou een kunstoor zonder gevoel zijn, dat ze elke dag zou moeten opzetten.

Burrage koos uiteindelijk voor het groeien van een nieuw oor. Het was voor het eerst dat het Amerikaanse leger een dergelijke procedure uitvoerde. In 2012 voerde het John Hopkins Hospital in de Amerikaanse stad Baltimore een soortgelijke procedure uit bij een kankerpatiënt die haar oor door kanker had verloren.

In China kregen vijf kinderen wiens oren door een ziekte vervormd waren ook nieuwe oren. In die procedure werden de oren ook gegroeid, maar op een andere manier. Kraakbeencellen groeiden op een 3d-geprinte, bio-afbreekbare 'steiger' tot een compleet oor van kraakbeen.