Ziggo gestart met testen 4K-mediabox
Formule 1 in ultra-hd

Ziggo gestart met testen 4K-mediabox

11-05-2018 17:43 Laatste update: 18:21

Bram van Dijk

Ziggo test een nieuwe mediabox met de mogelijkheid om in 4K Netflix en Formule 1 te kijken. Ook zou het werken met spraakbesturing.

Zoals in ons recente overzicht van het 4K-aanbod in Nederland te zien is, biedt Ziggo nog niks aan in de 4K-kwaliteit. Dat is opvallend, want het bedrijf heeft de rechten op onder meer de Formule 1 en de Britse Premier League, waarvan de beelden ook in 4K beschikbaar zijn. 4K, ook wel bekend ultra-hd, biedt vier keer scherper beeld dan full-hd, waarin de meeste zenders worden uitgezonden.

Ziggo is inmiddels wel de stap naar 4K aan het voorbereiden. Het bedrijf test met een kleine groep Nederlandse gebruikers een nieuwe mediabox die 4K ondersteunt. De box zou worden geleverd met een nieuwe afstandsbediening die ook met spraakcommando's werkt. Dat meldt Tweakers op basis van informatie van een van de testers.

Ziggo zegt dat er officieel nog niets is te melden over de introductie van een 4K-aanbod in Nederland. 

Compactere box

De nieuwe 4K-box is compacter dan de huidige Horizon-box en heeft minder aansluitpoorten. Een andere vernieuwing zou zijn dat de afstandsbediening geen toetsenbord meer heeft. Door de ingebouwde microfoon zijn programma's of zenders via spraak op te zoeken. Dat werkt vergelijkbaar met de afstandsbediening van de Apple TV en sommige smart-tv's.

KPN en YouTube

KPN heeft al wel een speciaal 4K-abonnement, maar biedt nog weinig in 4K-kwaliteit aan. Los van muziekzender Xite en een handvol documentaires en films rijkt het aanbod voorlopig niet. In juli voegt KPN twee extra 4K-zenders toe: Insight en LoveNature.

Netflix en YouTube zijn momenteel de grootste aanbieders van 4K-video's. Sinds kort zijn bijna alle video's op het Bright YouTube-kanaal in 4K beschikbaar. Sinds 2014 gold dat al voor de Uitpakparty-video's. Daarmee staat het aantal Bright-video's dat in 4K op YouTube is te kijken al op meer dan 300.