Facebook verwijderde 1,3 miljard nepprofielen
Actie tegen nepnieuws

Facebook verwijderde 1,3 miljard nepprofielen

15-05-2018 16:26 Laatste update: 17:10

Facebook heeft in zes maanden tijd bijna 1,3 miljard nepprofielen verwijderd. Dat gebeurde meestal door algoritmes en nog voor er contact met andere gebruikers was.

Facebook publiceerde dinsdag voor het eerst cijfers over zijn maatregelen tegen de verspreiding van nepnieuws, haatzaaien en fake-accounts. De laatste twee kwartalen heeft Facebook bijna 1,3 miljard nepaccounts verwijderd.

In het laatste kwartaal werden 2,5 miljoen haatdragende en 1,8 miljoen terroristische bijdragen weggehaald. Het grootste deel van deze bijdragen werd pas gewist nadat andere gebruikers erover hadden gerapporteerd.

2,2 miljard echte gebruikers

Facebook heeft wereldwijd 2,2 miljard actieve gebruikers. De meeste nepaccounts werden verwijderd door algoritmes en 1,5 procent van de gewiste accounts is gerapporteerd door gebruikers. Facebook schat dat 3 à 4 procent van zijn maandelijkse actieve gebruikers 'fake' is en nog niet is ontdekt door de systemen of medewerkers.

Facebook werkt aan het verbeteren van zijn software met kunstmatige intelligentie die de 17 duizend medewerkers die de content op het sociale netwerk controleren moeten helpen. 

Russische trollen

In 2016 gebruikte het Russisch bedrijf Internet Research Agency (IRA) tientallen nepaccounts op Facebook en Instagram om de Amerikaanse presidentsverkiezingen te beïnvloeden. Facebook heeft de accounts van het 'trollenleger' verwijderd. Het bedrijf meldde later dat de accounts van IRA werden gevolgd door ruim een miljoen gebruikers van Facebook en bijna een half miljoen gebruikers van Instagram.