Een plant als laboratoriumstuk in je interieur
Verlichte wortels

Een plant als laboratoriumstuk in je interieur

23-05-2018 15:13 Laatste update: 16:59

Vind je planten in huis burgerlijk? Spruitje voegt technologie toe aan groen, waardoor een techy installatie ontstaat.

De Green Dexter van Spruitje lijkt meer op iets uit een laboratorium dan op een burgerlijke kamerplant. Led-lampjes vestigen de aandacht op de kant van de plant die doorgaans verborgen blijft: de wortel. De grillige vormen, vreemde structuren en bijzondere kleuren kun je nu van dichtbij en continu bestuderen.

Met een schakelaartje kun je de leds in je 'labplant' bedienen. De verlichte vaasjes worden gemaakt van het hout van Amsterdamse bomen, die Stadshout Amsterdam aan Spruitje levert. Omdat het type hout steeds verschilt, is elk ontwerp anders. De finishing touch is aan de koper: die bepaalt welke bloemen en planten in de vazen komen te staan en dus welke wortels de spotlights verdienen. Jonael van der Sloot, de man achter Spruitje, legt in video's uit hoe je dat aanpakt. "Een van mijn favorieten is de zoete aardappel. Die heeft prachtige, roze worteltjes, die met een spot erop bijna gaan fluoresceren."

Er is keuze uit twee maten: Green Dexter is een enkele vaas die je voor 125 euro in de webshop aanschaft. De grote versie Glowing Roots is een wandmeubel van staal en hout, met daarop twaalf vaasjes voor planten of bloemen, waarvoor je 950 euro neertelt. Spruitje maakt ook wearables: voor 20 euro koop je een halsketting waarin je je roots altijd met je meedraagt.