Google en LG werken aan veel beter VR-scherm
Veel Realistischer

Google en LG werken aan veel beter VR-scherm

23-05-2018 10:56 Laatste update: 11:03

LG en Google ontwikkelen nieuwe schermen voor virtualreality-brillen met een veel scherper beeld en een grotere kijkhoek.

Het grootste nadeel van virtual-reality-brillen is dat ze bestaan uit schermpjes die op een paar centimeter van het oog staan. Zelfs het scherpste scherm dat we op dit moment hebben, oogt op die afstand blokkerig: het 'hordeur-effect'. Dat is een tweeledig probleem: het is moeilijk om schermen met een hogere resolutie te maken en het kost meer computerkracht om extra pixels aan te sturen.

Google en LG hebben een oplossing bedacht, schrijft Road to VR. Het 4,3 inch oled-scherm van de bedrijven heeft een resolutie van 4800 x 3840 pixels, melden Google en LG in hun onderzoeksrapport. Dat is meer dan twee keer scherper dan het scherm van de huidige scherpste VR-bril, de HTC Vive Pro die beelden op 1440 x 1600 pixels toont.

Maar hoe moet een computer al die pixels van beelden voorzien? Google en LG hebben een systeem ontwikkeld dat begrijpt waar de gebruiker naar kijkt. Dat onderdeel wordt gedetailleerder weergegeven, de rest van het beeld wordt vager. Dat moet niet alleen de druk op de computer verlagen, maar zorgt ook voor realistischere beelden. Onze ogen stellen zich immers ook scherp op één object.

Nog scherper

Naast scherper is ook de kijkhoek van de nieuwe bril groter: 120 bij 96 graden, waar huidige vr-brillen tussen de 100 en 110 graden laten zien. Met een verversingssnelheid van 120 beeldjes per seconde moeten beelden vloeiend ogen.

Volgens Google en LG voldoet hun nieuwe techniek nog niet aan de optimale eisen die het menselijk oog aan VR stelt. Het optimale scherm heeft volgens de bedrijven een resolutie van 9600 x 9000 pixels en een kijkhoek van 160 x 150 graden. Het is nog niet bekend of Google en LG van plan zijn op korte termijn een bril met de techniek op de markt te brengen.

Bekijk ook onze video over de nieuwe VR-bril Oculus Go: