'Apple werkt met Volkswagen aan zelfrijdende busjes'
Nog geen iCar

'Apple werkt met Volkswagen aan zelfrijdende busjes'

24-05-2018 09:08 Laatste update: 11:44

Apple zou zijn ambities rond zelfrijdende auto's naar beneden hebben bijgesteld en nu alleen met Volkswagen samenwerken.

Enkele jaren geleden gingen er geruchten dat Apple zou werken aan een eigen zelfrijdende auto. Dat bleek echter te ingewikkeld. Apple besloot te beginnen met enkel de software en systemen en zocht samenwerkingen met BMW en Mercedes-Benz, maar ook dat liep op niets uit, zeggen ingewijden tegenover The New York Times.

Apple wilde kennelijk te veel zeggenschap over de data en de ontwerpen van de voertuigen. Daarom heeft Apple nu een samenwerking gesloten met Volkswagen, niet zijn eerste keuze. Vrijwel het hele Apple-team rond zelfrijdende auto's zou werken aan autonome versies van de bekende T6 Transporter-bestelwagen van Volkswagen.

Minder mensen

Het team van Apple zou wel flink zijn geslonken. Op het hoogtepunt twee jaar geleden zouden er ruim duizend mensen op het project hebben gezeten, maar inmiddels zouden er honderden mensen vertrokken zijn. Ze vonden dat Apple geen duidelijk plan en commerciële toepassing had voor de zelfrijdende busjes.

De busjes zijn in eerste instantie bedoeld als zelfrijdende shuttles om het personeel van Apple mee te vervoeren tussen de verschillende gebouwen van het hoofdkantoor.

Op de weg

Onlangs werd al bekend dat Apple in Californië zeker 55 zelfrijdende auto's op de weg test, voorlopig nog wel met menselijke chauffeurs achter het stuur.

Onder meer Waymo, Uber, Tesla, Ford, General Motors en Nissan testen in de VS ook zelfrijdende auto's.