Zo stream je muziek naar speakers met AirPlay 2
Uitleg

Zo stream je muziek naar speakers met AirPlay 2

30-05-2018 18:33 Laatste update: 31-05-2018 14:21

AirPlay 2 is de vernieuwde versie van de streamingfunctie van Apple. Hoe werkt het? En wat is er veranderd?

AirPlay is het protocol waarmee Apple-producten makkelijk beeld en geluid draadloos naar andere apparaten kunnen streamen. Het nieuwe AirPlay 2 doet hetzelfde, maar dan sneller en vooral naar meerdere speakers tegelijk.

Multi-room audio

De hoofdfunctie van AirPlay 2 is de mogelijkheid om muziek vanaf je iPhone, iPad of Mac naar meerdere speakers in je huis te streamen. Dat gaat simpel: alle speakers die AirPlay 2 ondersteunen, staan in het Control Center van je iOS-apparaat. Vink het bolletje naast één of meerdere speakers aan, en de muziek wordt naar die speakers gestuurd. AirPlay 2 zorgt dat de muziek perfect synchroon wordt afgespeeld.

Vanuit Control Center kan je het volume van die speakers afzonderlijk regelen. Zo zet je een speaker in de huiskamer bijvoorbeeld harder dan die in de keuken. De volume-verhouding tussen de speakers blijft hetzelfde als je het volume vervolgens via de hoofdschakelaar in Control Center regelt. Handig!

Ondersteunde AirPlay 2-speakers voeg je in de Woning-app van iOS toe aan de ruimte waar ze staan. Als je Apple Music gebruikt, kun je je muziek ook via Siri op verschillende speakers afspelen. Zeg dan bijvoorbeeld "Speel de muziek op alle speakers af" of "Verplaats de muziek van de woonkamer naar de keuken".

Welke speakers dan?

AirPlay 2 wordt ondersteund door de Apple TV 4 en 4K en Apple's eigen HomePod. De HomePod is in Nederland nog niet verkrijgbaar, maar een Apple TV vormt een handige manier om ook oudere speakers met AirPlay 2 aan te sturen. Sluit ze aan op de Apple TV, en je bent klaar.

Speakers van andere fabrikanten worden na een update ook ondersteund. Apple heeft een volledige lijst van speakers en versterkers die AirPlay 2 ondersteunen. Enkele van de populairste speakers die AirPlay 2 krijgen zijn:

* Sonos One, Play:5 en Playbase

* Libratone Zipp en Zipp Mini

* Bang & Olufsen Beoplay A6, A9 en M3

Er worden speakers en versterkers ondersteund van de merken Bang & Olufsen, Bluesound, Bose, Bowers & Wilkins, Denon, Libratone, Marantz, Marshall, Naim, Pioneer en Sonos.

De ondersteuning voor AirPlay 2 moet door die fabrikanten met een eigen update voor de speaker worden toegevoegd. Dat gebeurt de komende tijd. Bang & Olufsen rolt de updates in augustus en september uit. Sonos spreekt over 'later dit jaar'. Gebruikers met één van hun recente speakers kunnen via AirPlay 2 ook weer muziek kunnen streamen naar oudere Sonos-speakers die op zichzelf geen AirPlay 2 ondersteunen.

Wat zijn de voor- en nadelen?

AirPlay 2 is de laagdrempeligste manier om vanaf een iOS-apparaat muziek naar meerdere speakers te streamen. Sonos werd groot met de mogelijkheid om muziek op meerdere speakers tegelijk af te spelen, maar de manier waarop je dat doet is ingewikkelder en werkt via de onoverzichtelijke app van Sonos.

Een groot voordeel van AirPlay 2 is dat iedereen op hetzelfde netwerk de speakers in zijn Control Center ziet, en dus kan bedienen. Zo hoef je bijvoorbeeld niet naar de telefoon van je partner te vragen om een ander nummer op te zetten, maar kan je vanaf je eigen telefoon een nummer aan de afspeellijst toevoegen. Ook voor huisfeestjes kan dat een handige optie zijn: het rondgeven van de aux-kabel is dan verleden tijd. Wie niet wil dat al zijn gasten zomaar naar zijn speakers streamen, kan de toegang ook beperken tot enkel de leden van zijn eigen huishouden in de Woning-app.

Een ander fijn verschil ten opzichte van de vorige AirPlay-versie, is dat de muziek niet meer wordt verstoord als je wordt gebeld. Voorheen liep een telefoongesprek dan via de speaker, en stopte de muziek. Nu speelt de muziek verder als je belt of een game speelt op je telefoon.

Dat werkt nog niet perfect: bekijk je op je telefoon een video op YouTube dan wordt het geluid wel via AirPlay afgespeeld, en stopt de muziek dus. Je iOS-apparaat (of Mac) blijft bij AirPlay 2 dan ook een onmisbare schakel, waar bijvoorbeeld Sonos-speakers volledig zelfstandig muziek afspelen.

De enige oplossing daarvoor binnen het ecosysteem van Apple is de HomePod. Die kan volledig zelfstandig muziek streamen via Apple Music, en die afspelen op alle AirPlay 2-speakers in je huis. De HomePod is in Nederland vooralsnog niet verkrijgbaar, maar wel in steeds meer landen over de grens. In het Verenigd Koninkrijk is de speaker al te koop, in Duitsland en Frankrijk kan je de HomePod vanaf 18 juni kopen voor 349 euro.

Bekijk ook onze review van de HomePod:

Tip

Het AirPlay-menu open je met één tik, door te drukken op de twee boogjes in de rechterbovenhoek van het Muziek-blokje in Control Center.