'Mooier dan echt'

Emirates: ramen in vliegtuigen vervangen door schermen

Emirates overweegt vliegtuigen met virtuele ramen
6 juni om 19:27
Laatste update: 6 juni om 19:40

Zonder ramen worden vliegtuigen lichter, sneller en zuiniger. Daarom is vliegmaatschappij Emirates van plan om raamloze vliegtuigen met schermen als virtuele vensters te gaan gebruiken.

Eén van de mooiste dingen van een vliegreis is het uitzicht boven het wolkendek. Het is de vraag hoe lang je dat nog met het blote oog ziet, want luchtvaartmaatschappij Emirates overweegt om de ramen van zijn vliegtuigen dicht te maken, meldt de BBC. "Het vliegtuig is lichter, kan sneller vliegen, verbruikt minder brandstof en kan hoger vliegen", zegt Emirates-president Tim Clark.

De bestuurder ziet vliegtuigen zonder zwakke plekken voor zich. "Stel je voor dat je een vliegtuig ziet zonder ramen, maar eenmaal binnen zijn er toch ramen", aldus Clark. Zijn bedrijf wil dat doen met virtuele vensters: beeldschermen met de omranding van een echt vliegtuigraam.

Livestream van je uitzicht

Livebeelden van het uitzicht worden vanaf de buitenkant van het vliegtuig opgenomen met speciale camera's en binnen op de raamschermen getoond. "De kwaliteit van de beelden is zo goed. Het is beter dan wat je met het blote oog ziet." De virtuele ramen zijn te bekijken in de eerste klas-cabine van de nieuwste Boeing 777-300ER van Emirates. Uiteindelijk wil Emirates volgens Clark vliegtuigen helemaal zonder echte ramen uitbrengen.

Het is niet bekend of de piloten op termijn ook andere beelden op de virtuele schermen kunnen laten zien. "Links ziet u de Alpen, rechts stroomt de Amazone."