VS verbiedt gadget die Tesla Autopilot 'fopt'
Handen los

VS verbiedt gadget die Tesla Autopilot 'fopt'

20-06-2018 07:15 Laatste update: 15:12

De Amerikaanse transportautoriteit NHTSA verbiedt een apparaatje waarmee Tesla-rijders hun Autopilot kunnen foppen en handsfree kunnen rijden.

De Autopilot in Tesla-auto's is in zijn huidige vorm geen zelfrijdende functie, maar rijondersteuning. Dat benadrukt Telsa elke keer als één van de auto's in een ongeluk verzeild raakt, vaak omdat de bestuurder de waarschuwingen van de auto negeerde. Autopilot kan de wagen op de snelweg bijvoorbeeld relatief zelfstandig besturen, maar de chauffeur moet zijn handen aan het stuur houden. Zo niet, dan geeft de Autopilot voortdurend waarschuwingen.

Een bedrijfje zag echter markt in die irritante meldingen en bedacht de gadget 'Autopilot Buddy'. Dat is een soort plastic haakje van 199 dollar waar magneetjes in zitten. Als de Autopilot Buddy op de juiste plek om het stuur van een Tesla wordt geklemd, denkt het systeem dat de bestuurder zijn handen aan het stuur heeft.

De chauffeur kan daarna zonder enige noodmelding zijn handen van het stuur halen. Erg gevaarlijk, vindt de Amerikaanse transportautoriteit NHTSA. En dus heeft de autoriteit de maker van de Autopilot Buddy bevolen om direct te stoppen met de verkoop, marketing en verspreiding van het product in de VS.