Robotvoetballers TU Eindhoven wereldkampioen
Vierde wereldtitel

Robotvoetballers TU Eindhoven wereldkampioen

21-06-2018 19:22 Laatste update: 22-06-2018 08:57

Het robotvoetbalteam van de Technische Universiteit Eindhoven heeft voor de vierde keer het WK Robotvoetbal gewonnen.

Het Eindhovense team Tech United heeft donderdagavond in het Canadese Montreal de finale van het WK Robotvoetbal, de RoboCup, gewonnen. Tegenstander Cambada uit Portugal werd met 1-0 verslagen in een spannende finale, waarin meerdere robots kampten met technische problemen. Tech United hield echter de nul en pakte daarmee voor de vierde keer de wereldtitel.

Eerder op de dag versloegen de Eindhovense robotvoetballers in de halve finale een Chinees team met grote cijfers: 10-0.  

Autonome robots

Bij robotvoetbal spelen twee teams van vijf autonome robots tegen elkaar. De robots rijden volledig zelfstandig rond, er is geen menselijke besturing. Ze besluiten zelf om te passen of te schieten. Tech United is actief in de zogeheten Middle Size League met rijdende robots van 80 centimeter hoog. Het einddoel van de RoboCup is dat robots in 2050 de menselijke wereldkampioen moeten kunnen verslaan.  

Elfde finale

Tech United speelde voor de elfde keer een WK-finale. In 2012, 2014 en 2016 werden de Eindhovenaren ook al wereldkampioen. 

Zorgrobot derde

Bij een kampioenschap voor zorgrobots, de zogeheten Open League, eindigde Tech United op de derde plaats. De zorgrobots moeten allerlei taken uitvoeren, zoals het inruimen van een vaatwasser.