Audi E-tron krijgt camera's in plaats van spiegels
Schermpjes in de deur

Audi E-tron krijgt camera's in plaats van spiegels

05-07-2018 22:42 Laatste update: 06-07-2018 09:49

De Audi E-tron krijgt als eerste productieauto de optie om de buitenspiegels te vervangen door camera's en schermpjes in de deur.

De Volkswagen XL1 was de eerste auto die legaal zonder spiegels de weg op mocht, maar van die XL1 werden er maar 250 exemplaren gemaakt. De elektrische Audi e-Tron wordt wel serieus in productie genomen.

De camera's als vervanging van de achteruitkijkspiegels zijn optioneel, omdat nog niet overal de wetgeving is aangepast. Toezichthouder RDW geeft tegenover Bright aan dat sinds juni 2016 de Europese regels ruimte geven om camera's te gebruiken in plaats van spiegels. Nog niet overal in de wereld is de elektrische Audi straks met deze nieuwe optie verkrijgbaar.

Uitsparingen onderaan het raam behuizen de verwarmde camera's, samen met een paar led-knipperlichten en eventueel een camera voor inparkeren. In de deur zitten touchscreens die het beeld van de camera's kunnen weergeven. Met de hand dichtbij de schermpjes verschijnen er iconen op om het blikveld van de camera aan te passen of in te zoomen om te zien of het je ex is die achter je rijdt. 

Ze passen zichzelf aan

Gelukkig hoef je zelf niet teveel te klieren met de spiegels. Afhankelijk van wat je aan het doen bent zetten ze zichzelf in de handigste stand: snelweg, bochten of parkeren. Bij hoge snelheden gaat de snelwegstand aan, bij richting aangeven wordt de kijkhoek zo groot mogelijk gemaakt. Zit er iemand in de dode hoek dan verschijnt er een gele rand om het beeld.

Bekijk ook onze video over de strijd tussen Audi en Tesla: