Elon Musk wil voetballertjes redden, stuurt technici naar Thailand

Elon Musk wil voetballertjes redden, stuurt technici naar Thailand

06-07-2018 15:00 Laatste update: 15:51

Elon Musk stuurt ingenieurs van SpaceX en The Boring Company naar Thailand om te kijken of zij kunnen helpen bij het redden van de voetballertjes die ingesloten zitten in een grottencomplex.

Eerder deze week liet Musk al in een tweet weten dat 'graag wilde helpen als er een manier is waarop dat kan'. Nu denkt de Tesla-ceo dat zijn technici onder meer kunnen helpen met Tesla Powerwalls, grote batterijen die het water sneller uit de grot zouden kunnen pompen, schrijft Engadget.

Daarnaast verwacht Musk dat zijn bedrijven kunnen helpen om de precieze locatie van het voetbalteam en hun coach vast te stellen. Ook heeft Musk geopperd om een nylon tunnel in het grottencomplex te maken en die met lucht te vullen. Via die tunnel zouden de voetballertjes dan naar buiten kunnen komen.

Voorstellen haalbaar?

De medewerkers van SpaceX en The Boring Company zullen zaterdag in Thailand arriveren. Zij zullen dan moeten bepalen hoe haalbaar de voorstellen van Musk zijn.

De Thaise voetballertjes werden sinds 23 juni vermist en zijn begin deze week door de Thaise marine levend teruggevonden in het Tham Luang Nang Non-grottencomplex. Ze zitten op zo'n 4 kilometer van de ingang van de grot.

Grot vol water

Het is niet eenvoudig om de jongetjes weer naar buiten te krijgen omdat grote delen van de grot inmiddels vol water staan. De meeste voetballertjes kunnen niet zwemmen en op sommige plaatsen zijn de doorgangen erg smal. Aanvankelijk dachten de Thaise autoriteiten dat de jongetjes zonder gezondheidsgevaar enkele maanden in de grot zouden kunnen blijven. Net zolang tot het water voldoende zou zijn gezakt om lopend naar buiten te gaan.

Inmiddels zijn de autoriteiten ervan overtuigd dat de kinderen veel sneller uit het grottencomplex moeten worden gehaald, omdat het zuurstofgehalte in de grot sneller daalt dan gedacht. Een 37-jarige duiker is omgekomen bij de reddingsactie. Hij raakte buiten bewustzijn toen hij zuurstoftanks plaatste langs een mogelijke vluchtroute.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s