defensie sport apps fitness data polar strava militairen leger
Fitness-datalekken

Defensie haalt sport-apps van telefoons militairen na lek

8 juli om 14:12
Laatste update: 8 juli om 14:27

Het ministerie van Defensie heeft het gebruik van sport- en fitnessapps op diensttelefoons tijdelijk onmogelijk gemaakt.

De maatregel is genomen nadat bleek dat via de app van het Finse bedrijf Polar persoonlijke informatie achterhaald kan worden. Dat liet minister Ank Bijleveld zondag aan de Tweede Kamer weten.

"Privégegevens van militairen, burgermedewerkers en in het bijzonder medewerkers van inlichtingendiensten in binnen- en buitenland liggen op straat'', aldus Bijleveld. De zaak kwam aan het licht door onderzoek van online platform De Correspondent en 'burgerjournalistieknetwerk' Bellingcat.

"Het ministerie heeft het personeel herhaaldelijk gewezen op de specifieke kwetsbaarheid van dergelijke apps op het werk en thuis'', aldus de minister.

Strava

Begin dit jaar bleek dat op de site van de bekende sport-app Strava de vaste hardlooproutes van militairen waren te vinden, waaronder die van Nederlandse soldaten in Mali. Het ging om mensen die bijvoorbeeld een Fitbit-fitnesstracker gebruikten om hun activiteit bij te houden.

Sommige van de Strava-routes van Amerikaanse soldaten in Irak en Afghanistan hadden namen als 'Sniper Alley' en 'Base Perimeter'. Het Amerikaanse leger zei daarna te werken aan nieuwe regels voor het gebruik van GPS-apps van militair personeel.