Herinneringen niet veilig

Data 21 miljoen klanten gestolen van herinneringen-app Timehop

© Timehop

Data 21 miljoen klanten gestolen van herinneringen-app Timehop
9 juli om 09:35
Laatste update: 9 juli om 09:48

De populaire herinneringen-app Timehop is gehackt: de gegevens van 21 miljoen klanten zijn gestolen. Het gaat om volledige namen, e-mailadressen en telefoonnummers.

Dat maakt Timehop bekend op zijn website. De app laat zien foto's zien van precies één of meerdere jaren geleden, om zo herinneringen op te halen. De hack werd gisterenavond ontdekt en is toen door het bedrijf geblokkeerd. Op dat moment was data van zo'n 21 miljoen mensen al buitgemaakt, schrijft Timehop. 

Timehop is een app dat oude gebeurtenissen, zoals foto's of evenementen, naar boven haalt zodat het voor een herinnering bij de gebruiker zorgt. Google Photos en Facebook halen tegenwoordig ook herinneringen terug door eigen foto's uit het verleden te tonen. 

21 miljoen

Het gaat in totaal om 21 miljoen getroffen accounts, waarvan 4,7 miljoen mensen ook hun telefoonnummer aan het account hadden gekoppeld. Volgens Timehop zijn er geen wachtwoorden, privéberichten of financiële gegevens gestolen. 

Naast de volledige namen, e-mailadressen en telefoonnummers zijn er ook zogeheten toegangstokens gestolen. Deze tokens geven meestal toegang tot berichten op je gekoppelde sociale media, zoals Facebook. Ze zijn door Timehop ongeldig verklaard en kunnen niet meer worden gebruikt.

Europese gebruikers

Timehop heeft alle getroffen Europese gebruikers een e-mail gestuurd met daarin een melding van welke gegevens er zijn gestolen. Of de hack ook bij de privacytoezichthouders is gemeld, is nog onduidelijk.