© Ecotap

laadpalen gelderland overijssel laders elektrische auto
Slim laden

Gelderland en Overijssel plaatsen 2250 slimme laadpalen

9 juli om 09:41
Laatste update: 9 juli om 09:49

De provincies Gelderland en Overijssel gaan een proef houden met het slim opladen van elektrische auto's. Ze plaatsen 2250 extra laadpalen in de openbare ruimte waardoor 4500 auto's tegelijkertijd kunnen laden.

Door slim laden kunnen de kosten per kilowattuur laag blijven. Elektrische auto’s kunnen sneller laden als duurzame energie uit zon en wind volop beschikbaar is. Door meer gespreid over de dag te laden wordt er meer energie uit zon en wind gebruikt en overbelasting tijdens de drukke uren voorkomen. 

15 cent per kilowattuur

Daarmee willen de provincies zich voorbereiden op het laden van miljoenen elektrische auto's zonder dat het elektriciteitsnetwerk overbelast raakt. Bovendien is elektrisch rijden op deze manier milieuvriendelijker. Laders betalen aan de paal 15 cent per kilowattuur.

De palen worden gemaakt door het bedrijf Ecotap uit Boxtel, dat de Europese aanbesteding won. Dat bedrijf gaat samen met laadpaalspecialist Allego uit Arnhem de palen na de zomer plaatsen en beheren. Voor het project wordt samengewerkt met netbeheerders Enexis en Alliander.