Minder gebruikers

Twitter crasht op beurs na verwijderen nepaccounts

10 juli om 07:45
Laatste update: 10 juli om 07:46

Het aandeel Twitter ging gisteren hard onderuit en sloot met een verlies van ruim 5 procent. Dat betekende een verlies van omgerekend ruim 1,6 miljard dollar.

Het verlies was een uitgestelde reactie op het nieuws van vrijdag dat Twitter in mei en juni meer dan 70 miljoen twitteraccounts verwijderde, meer dan 1 miljoen per dag. Dat aantal wordt ook in juli gehaald, meldt de Amerikaanse krant The Washington Post.

De financiële topman van het bedrijf bestrijdt dat de accounts die worden verwijderd invloed hebben op de gebruikscijfers van het bedrijf. Ned Segal tweet dat de accounts niet worden meegeteld, omdat ze nog voordat ze een maand bestaan, alweer offline worden gehaald.

Russische nepaccounts

Twitter is druk bezig met het opschonen van het gebruikersbestand, na kritiek dat Rusland de Amerikaanse presidentsverkiezingen probeerde te beïnvloeden via nepaccounts.

Nadat het bedrijf dit in oktober onder druk van het Amerikaanse congres bekendmaakte, verwijderde of schorste het vervolgens twee keer zo veel accounts als het daarvoor deed.

Dip in maandelijkse gebruikers

Op zich zou je zeggen: dat is goed nieuws voor beleggers, want het netwerk wordt er betrouwbaarder door. Maar het verwijderen van de nepaccounts zorgt voor een dip in het aantal maandelijkse gebruikers.

En die zijn voor beleggers van groot belang, want Twitter verdient geld met advertenties. En hoe meer gebruikers, des te hoger de advertentietarieven die het bedrijf kan vragen. Het bedrijf maakte in het laatste kwartaal van vorig jaar voor het eerst in zijn bestaan winst. Onder de streep bleef 91 miljoen dollar over.