Grote fabriek

'Tesla gaat 500.000 auto's per jaar in China bouwen'

10 juli om 15:41
Laatste update: 10 juli om 17:44

Tesla heeft toestemming om een fabriek te bouwen in China waar jaarlijks 500.000 auto's van de band kunnen rollen.

Tesla heeft vandaag contracten met de lokale overheden getekend en heeft groen licht de fabriek te bouwen, melden Chinese media. Ceo Elon Musk was volgens bronnen aanwezig bij het ondertekenen van het papierwerk.

Onderdeel van de deal is dat Tesla een locatie opent waar het onderzoek, het bouwen van de auto's en de verkoop combineert. De exacte locatie is nog onbekend, maar begin volgend jaar begint Tesla met de bouw, wanneer alle vergunningen rond zijn.

Binnen twee tot drie jaar moeten er in de fabriek een half miljoen auto's per jaar worden gebouwd, schrijft persbureau Bloomberg. De Amerikaanse fabriek van Tesla heeft dat productieniveau nog altijd niet weten te bereiken. Eerder deze maand was ceo Elon Musk nog door het dolle dat zijn fabriek 5000 Model 3's in een week wist te bouwen.

Handelsoorlog China en VS

Tesla was al langer bezig met onderhandelingen om een eigen fabriek in China te mogen openen. Met een lokale fabriek wil het merk steviger voet aan de grond krijgen in China, dat een gigantische potentiële afzetmarkt is. Vorig jaar haalde Tesla er al ongeveer 17 procent van zijn omzet. 

Daarbij zou een lokale fabriek ook helpen met het ontwijken van hoge importtarieven als gevolg van de handelsoorlog tussen China en de VS. Tesla moest de prijzen van de Model X en Model S in China al verhogen met zo'n 20 procent, als gevolg van de importtarieven die China invoerde op Amerikaanse producten. Daarmee zijn de auto's meer dan 70 procent duurder dan in thuisland Amerika.