Veiligheid

WhatsApp markeert doorgestuurde berichten

whatsapp nepnieuws doorsturen appen
11 juli om 13:23
Laatste update: 11 juli om 16:35

WhatsApp toont voortaan duidelijk welke ontvangen berichten doorgestuurde berichten van een ander zijn. "Denk na voordat je berichten deelt die zijn doorgestuurd."

WhatsApp maakt het erg makkelijk om een ontvangen bericht door te sturen. Houd het bericht ingedrukt en kies daarna een ontvanger. Handig, maar ook een manier waarop een bericht zich als een lopend vuurtje van het ene naar het andere contact kan verspreiden.

Doorgestuurde berichten krijgen daarom voortaan de aanduiding '➦ Doorgestuurd' boven het bericht. WhatsApp stelt op zijn blog dat de functie er is om te bepalen of een vriend of bekende het bericht zelf geschreven heeft, of dat het oorspronkelijk ergens anders vandaan komt. "We sporen je aan om na te denken voordat je berichten deelt die zijn doorgestuurd", schrijft WhatsApp.

Verspreiden nepnieuws

De doorstuurfunctie kan makkelijk gebruikt worden om bijvoorbeeld nepnieuws te verspreiden. Ook worden er regelmatig kettingbrieven via WhatsApp verstuurd, voorzien van een link naar een malafide website.

Tegen zulke links komt mogelijk ook een maatregel, blijkt uit een recente bètaversie van WhatsApp. Verdachte links worden in de toekomst voorzien van een opvallend rood label. Wie de link wil openen, krijgt nog een extra waarschuwing.

Volg Bright

Like ons op Facebook.

Volg ons op Twitter en Instagram.

En subscribe je op ons YouTube-kanaal.