Care-E

KLM heeft een eigen Wall-E die je tas draagt

klm wall-e care-e robot pixar vliegveld trolley
11 juli om 22:17
Laatste update: 12 juli om 14:56

KLM test op Amerikaanse vliegvelden de schattige robot Care-E, die je bagage draagt en je de weg wijst.

In de toekomst zijn er robots, zoveel is zeker. Maar worden het lopende robots die eruit zien als mensen, of eerder tot leven gekomen tekenfilmfiguren? KLM denkt aan het tweede. De vliegmaatschappij introduceerde vandaag in de VS een schattig ogende vliegveldrobot genaamd Care-E. Een weinig verhulde verwijzing naar Pixar-film Wall-E. Care-E doet met zijn expressief bewegende oogjes en hoge geluidjes denken aan robotje EVE uit die film.

Altijd naar de juiste gate

Care-E is een autonome robot die mensen op luchthavens de weg kan wijzen. Dat doet hij door een vliegticket te scannen: met zijn oogjes wijst hij de scanner aan. Op zijn rug is plaats voor een tas of rolkoffer, zodat je die zelf niet hoeft te dragen. Care-E kan een last tot 38 kilo dragen. Op de meeste KLM-vluchten mag je handbagage van 12 tot 18 kilo meenemen.

De robot is gekoppeld aan het informatiesysteem van de luchthaven en rijdt dus altijd naar de juiste gate, ook als die verandert. Care-E is eigenlijk bijna een kleine zelfrijdende auto: de robot heeft een lidar-sensor, een laser die werkt als een radar, om zelfstandig zijn omgeving te kunnen zien. Ook heeft hij acht ultrasone afstandsmeters om obstakels en mensen te ontwijken.

'Concept voor de toekomst'

Care-E wordt in eerste instantie op kleine schaal getest. Dat gebeurt deze maand op het vliegveld van San Francisco en in augustus op het JFK Airport in New York.

Een KLM-woordvoerder benadrukt dat het gaat om een visie op hoe het bedrijf klanten in de toekomst zou kunnen helpen. Er is maar één exemplaar van de Care-E en daar zal het voorlopig bij blijven. "Dit is een concept. Het is niet zo dat er binnenkort duizenden robotjes rondrijden", zegt een KLM-woordvoerder tegen Bright.

Of de Care-E later ook op Schiphol zal worden getest, is volgens hem nog niet bekend.