Jacht op nepaccounts

Twitter schrapt miljoenen verdachte accounts van volglijsten

11 juli om 20:50
Laatste update: 11 juli om 20:55

Twitter schrapt vanaf donderdag tientallen miljoenen verdachte accounts van de volgerslijsten. De dienst wil daarmee vertrouwen terugwinnen bij de gebruikers.

Het bedrijf richt op zich verdachte en neppe accounts en zogenoemde ‘bots’, geautomatiseerde accounts. Iedere gebruikers die dergelijke accounts onder zijn of haar volgers heeft zal morgen zien dat er een stuk minder volgers zijn. Schrik niet, zegt Twitter, want de meeste mensen zullen maar een volger of vier verliezen. Heb je veel volgers, dan worden er waarschijnlijk ook meer weggehaald. 

Jacht op nepaccounts

De afgelopen maanden heeft Twitter al flink gejaagd op nepaccounts. Het aantal gebruikers dat maandelijks inlogt daalde daardoor. Dinsdag ging om die reden het aandeel Twitter op de beurs flink onderuit: het maakte een verlies van ruim 5 procent, omgerekend 1,6 miljard dollar

Sinds mei heeft Twitter wekelijks zo'n tien miljoen verdachte of neppe accounts op slot gezet. Een account kan dan niet meer posten of reageren op anderen, maar blijft nog wel staan als volger. Daarom worden ze nu verwijderd. Twitter zelf zegt overigens dat ze de geschorste accounts al niet meerekenden met het aantal actieve gebruikers. 

Een account wordt geschorst of op slot gezet als de systemen van Twitter zien dat het account zich opeens anders gaat gedragen. Dat kan betekenen dat er heel veel gepost wordt, dat ze juist heel veel andere accounts benaderen of dat het account door veel mensen wordt geblokkeerd. 

20 miljoen accounts weg?

Twitter verwacht zelf dat ongeveer zes procent van het totale aantal volgers op de dienst zal verdwijnen, schrijft de New York Times. Er zijn ongeveer 336 miljoen accounts die maandelijks actief zijn.

Gebruikers uiten regelmatig kritiek op Twitter, dat het lastig heeft met gebruikers die anderen lastig vallen, haat zaaien, racisme of geweld promoten. Eerder voerde het bedrijf daarom de ‘blauwe vinkjes’ in.

Zo’n vinkje betekent dat Twitter het account heeft geverifieerd. Je weet dan dat je een echt account volgt en geen fake-account. Twitter heeft vorig jaar ook meerdere vinkjes weer afgepakt