Privacykunst

Dit gebeurt er als je dom omgaat met je privacy

privacy check kunst kunstenaar meme-fest
12 juli om 15:48
Laatste update: 17 juli om 19:56

Deze tentoonstelling van kunstenaar Dries Depoorter in Eindhoven is een realitycheck voor wie denkt de risico's van online informatie te kennen.

Hoe naïef kan je zijn met privacy? De Vlaamse kunstenaar Dries Depoorter stelt zijn persoonsgegevens beschikbaar, zodat wij de onze beter beschermen. Zo zet hij een maand lang elke dag een screenshot van zijn computer op Instagram en Twitter. Hij zet de soundtrack van een dag uit zijn leven online en laat zijn exacte locatie live zien op Google Streetview. Depoorter gaat zo dom mogelijk met zijn privacy om.

Sinds hij zijn persoonsgegevens online deelt is in rap tempo een vlechtwerk van privacyvraagstukken, kunstmatige intelligentie en digitale verbondenheid ontstaan. Wat precies de gevolgen van de digitale naïviteit zijn, is te zien in de expo Back End bij MU in Eindhoven. Van 20 juli tot en met 23 september zijn daar tien nieuwe werken te zien. "Je mag wel zeggen dat de stukken die je te zien krijgt kritisch zijn... en, vooruit, ik denk dat er ook humor in zit", aldus Depoorter.

Screenshots naar de politie

Vrijblijvend is de expo niet, net zoals het delen van informatie niet zonder gevolgen is. Zo zie je de installatie Jaywalking. die livestreams toont van verkeerscamera’s op kruispunten met een voetgangerslicht. Als er iemand door rood loopt, kun je hem bij de politie aangeven: met één druk op een knop mail je een screenshot naar het dichtstbijzijnde politiebureau.

Op een wand ernaast hangen met automatische beeldanalyse gegenereerde screenshots. De prints zijn te koop voor de prijs van de boete die je voor de overtreding krijgt.

Bijna lege accu's

Er is ook een nieuwe versie van de oude hit Die with me te zien: je kijkt mee in een chatroom waar mensen alleen toegang toe krijgen als hun telefoonaccu minder dan 5 procent levensduur heeft. Ieder moment van de dag zoeken meer dan veertig mensen in de chatroom naar verbondenheid tot hun accu het definitief begeeft. Deze symbiose van mens en smartphone laat onze relatie met technologie confronterend zien.

De expositie Back End opent op vrijdagavond 20 juli. Op 20 september is er een Meme-fest. Tickets kosten 3 euro inclusief 1 drankje, maar de entree is gratis als je batterij minder dan 5 procent capaciteit over heeft.

Lees hier ook ons eerdere interview met Depoorter, over zijn opvallende installaties met als onderwerpen privacy, online identiteit en surveillance.

Volg Bright

Like ons op Facebook.

Volg ons op Twitter en Instagram.

En subscribe je op ons YouTube-kanaal.