macbook pro apple toetsenbord sneller true tone nieuw
Dubbel zo snel

Apple kondigt nieuwe MacBook Pro's met stiller toetsenbord aan

12 juli om 13:22
Laatste update: 12 juli om 19:49

Apple voorziet de nieuwe modellen van zijn MacBook Pro van de nieuwste Intel-chips, een True Tone-scherm en een stiller toetsenbord.

De nieuwe opties zijn alleen beschikbaar voor de duurste MacBook Pro's in de 13 inch-lijn en voor beide 15 inch-modellen, meldt Apple. Dat zijn alleen de modellen met Touch Bar en vier usb-poorten. Beide modellen krijgen een nieuw toetsenbord, de derde generatie van Apple's butterfly-keyboard. Helaas is dat alleen stiller gemaakt, er is niets gedaan aan de betrouwbaarheid.

Het toetsenbord is het grootste euvel van recente MacBooks. Een kruimel kan een toets al onklaar maken. Sinds kort biedt Apple gratis reparaties aan.

True Tone-scherm

Ook nieuw is een True Tone-scherm in beide modellen. De iPad Pro, iPhone 8, 8 Plus en iPhone X hadden al zo'n scherm, waarbij de kleurtemperatuur steeds wordt aangepast aan het licht om de gebruiker heen. De techniek werkt ook voor de Touch Bar boven het toetsenbord, dat in feite een langwerpig touchscreen is.

Onder de motorkap hebben de MacBook Pro's beschikking over de nieuwste Intel-chips van de achtste generatie. De 13 inch-modellen kunnen kiezen uit quadcore i5 of i7-chips met kloksnelheden tot 2.7GHz, een verdubbeling in snelheid volgens Apple.

70 procent sneller

Het 15 inch-model krijgt de grootste upgrade: er is keuze uit 6-core Intel i7 en i9-chips met een kloksnelheid tot 2.7 GHz. Door de nieuwe chips kunnen gebruikers nu ook voor 32 GB werkgeheugen kiezen, bij de vorige modellen lag de limiet op 16 GB. De snellere chip zorgen volgens Apple voor een prestatieverbetering tot 70 procent.

De MacBook Pro's hebben ook een nieuwe T2-chip, die onder meer de Touch Bar aanstuurt en zorgt voor een betere versleuteling van gegevens. De chip zorgt er ook voor dat deze nieuwe MacBooks de eerste zijn die reageren op het commando 'Hé Siri.

Per direct te koop

Het 13-inch-model is verkrijgbaar vanaf 1999 euro, het 15-inch-model kost 2799 euro. Naast nieuwe processors is er ook keuze uit meer opslagruimte: tot 2TB voor de 13-inch-model en tot 4TB voor het 15-inch-model. 

Vaarwel oud model

Ondertussen heeft Apple de MacBook Pro uit 2015 uit zijn aanbod verwijderd, ontdekte 9to5Mac. Dat model was de laatste Pro met ouderwets toetsenbord en aansluitingen zoals usb-a, HDMI en SD. Op de MacBook Air na hebben alle MacBooks die Apple verkoopt nu enkel usb-c-aansluitingen.

Lees meer over:

Deel via