Waar is de zon?

Plant krijgt pootjes dankzij robot

Plant krijgt pootjes dankzij robot
13 juli om 08:55
Laatste update: 13 juli om 15:04

Een Chinese robotontwerper heeft zijn robot zo aangepast dat hij een plant in een pot op zijn rug meeneemt naar een zonnig plekje.

Afgaande op de video’s van de Hexa is deze zesbenige robot een indrukwekkend stukje techniek. Dankzij zijn zes pootjes kan de robot bijvoorbeeld met gemak obstakels beklimmen en van de ene tafel naar de andere tafel overstappen, ook als er ruimte tussen zit.

Maar de ontwerper van de robot, de Chinees Sun Tianqi, wil meer, schrijft The Verge: Tianqi paste de Hexa zo aan dat de robot een plant op zijn rug kan meenemen. Met dank aan de robot krijgt de plant opeens dierlijke trekjes.

Dansen en spelen

Tianqi kreeg het idee voor een lopende plant door een dode zonnebloem, zo beschrijft hij in een blogpost. De zonnebloem stond in de schaduw en was daardoor overleden, analyseerde Tianqi. “De plant had gezond kunnen leven als hij een klein beetje had kunnen bewegen en zich tien meter had kunnen verplaatsen naar de zon, dacht ik.”

De robotbouwer ging aan de slag en rustte een Hexa uit met een plant. Nu kan de plant in de zon gaan zitten als hij daar behoefte aan heeft, en zich terugtrekken in de schaduw als hij weer genoeg licht en warmte heeft gehad. In de zon draait de robot bovendien rondjes zodat de plant aan alle kanten kan worden beschenen.

Daarnaast kan de plant ook dansen en spelen met mensen. De meest nuttige toevoeging is wellicht dat de robot boos wordt als de plant dorstig is. Een handige reminder voor schrijver dezes, bij wie zelfs cactussen nog van de dorst omkomen.