Take-off in 2019?

Bezos' ruimtevluchten kosten 2 ton (en dat is nog te weinig)

ruimtereis Jeff Bezos Blue Origin ruimtevlucht ruimtetoerisme
13 juli om 08:54
Laatste update: 13 juli om 16:07

Raketbedrijf Blue Origin van Amazon-ceo Jeff Bezos zal behoorlijk wat geld moeten toeleggen op de eerste bemande suborbitale ruimtetrips. De eerste vluchten die het bedrijf volgend jaar gaat aanbieden, zullen tussen de 200.000 en 300.000 dollar gaan kosten.

Dat verklaren twee anonieme werknemers van Blue Origin tegenover Reuters. Het is de bedoeling dat het ruimtevaarttuig New Shepard van Blue Origin zes passagiers naar een hoogte van honderd kilometer boven de aarde brengt. Op die hoogte kunnen zij gewichtsloosheid ervaren. Na enkele minuten valt de capsule vervolgens weer terug naar de aarde.

Blue Origin heeft tot nu toe acht onbemande testvluchten met de New Shepard uitgevoerd vanuit Texas. De eerste testvluchten met bemanning aan boord zullen nog dit jaar plaatsvinden. De eerste kaartjes voor het ‘gewone’ publiek zullen volgend jaar worden verkocht.

Vluchten verliesgevend

Het prijskaartje dat Blue Origin aan een suborbitale ruimtevlucht hangt, is vergelijkbaar met de prijzen die de concurrentie vraagt. Zo rekent Virgin Galactic van Richard Branson 250.000 dollar voor een ticket.

Hoewel dergelijke bedragen voor de meeste stervelingen onbetaalbaar zijn, zullen de ruimtetrips voor Branson en Bezos niet erg lucratief zijn. Volgens de door Reuters geraadpleegde ruimtevaartanalist Marco Caceres kost elke trip zeker 10 miljoen dollar. Dat zou betekenen dat Bezos op elke vlucht tussen de 8 en 9 miljoen dollar verlies lijdt.

Rijkste man ter wereld

Bezos kan het missen. Hij is op dit moment de rijkste man ter wereld, met een vermogen van ruim 143 miljard dollar. Daarmee is de Amazon-oprichter 50 miljard dollar rijker dan de nummer twee, Bill Gates, die het moet doen met een magere 93 miljard dollar.