‘Sergey Brin was de playboy van Google’
Ruige begindagen

'Sergey Brin was de playboy van Google'

13 juli om 09:35
Laatste update: 13 juli om 10:01

In de begindagen van Google ging het er nogal ruig aan toe bij het bedrijf. Werknemers namen hagedissen mee naar hun werk en oprichter Sergey Brin had wel heel veel interesse in de masseuses die voor de zoekgigant werkten.

Dat valt te lezen in Valley of Genius: The Uncensored History of Silicon Valley van journalist Adam Fisher. Vanity Fair heeft deze week een voorpublicatie van het boek geplaatst, waaruit blijkt dat ten minste een van de vroege Google-werknemers vreesde dat het gedrag van Brin zou leiden tot een aangifte wegens seksuele intimidatie.

“We maakten ons altijd een beetje zorgen dat Sergey een relatie zou krijgen met iemand binnen het bedrijf”, vertelt Heather Cairns, een van de eerste tweehonderd werknemers van het bedrijf. Volgens haar hing er een flinke seksuele spanning binnen het bedrijf en had met name Sergey Brin het imago van een playboy.

Betrapt

“Hij stond erom bekend dat hij wel eens werd betrapt met werknemers die in de massageruimte van het bedrijf werkten”, vult Charlie Ayers, een voormalige leidinggevende bij Google aan.

Niet dat Brin daar aanvankelijk iets kwaads in zag. “Zijn reactie bij de HR-afdeling was: ‘Waarom zou dat niet kunnen? Het zijn mijn werknemers’. Maar je hebt geen werknemers om mee naar bed te gaan. Dat is niet wat het werk inhoudt.”

Puppy

De ontspannen houding van Brin ten aanzien van seksuele relaties met werknemers lijkt in lijn met de algehele bedrijfscultuur van de begindagen van Google. Er werd flink gefeest en een dag per week was het toegestaan om huisdieren mee te nemen naar het werk.

Dat leidde er onder meer toe dat mensen hun hagedis meenamen, herinnert Cairns zich. Zij maakte zich echter meer zorgen om de aanwezigheid van jonge honden. “Als er een puppy rondliep kwam niemand meer aan werken toe.”