Grafische software

Volgend jaar volledige Photoshop op iPad

Volgend jaar Photoshop voor de iPad
13 juli om 14:04
Laatste update: 13 juli om 15:05

Adobe wil volgend jaar een volledige versie van Photoshop voor de iPad op de markt brengen.

De nieuwe iPad-app zal vermoedelijk al in oktober worden gepresenteerd tijdens de jaarlijkse conferentie MAX, zeggen ingewijden tegen Bloomberg. Zij houden nog wel een slag om de arm: mochten er zich problemen voordoen bij het overzetten van Photoshop naar iOS, dan kan de lancering ook worden uitgesteld.

Adobe-manager Scott Belsky bevestigt tegenover Bloomberg dat het softwarebedrijf werkt aan nieuwe uitvoeringen van Photoshop en andere software die op verschillende platformen kunnen worden gebruikt. Hij wil echter geen datum noemen. “Mijn doel is om deze producten zo snel als mogelijk om de markt te brengen”, zegt hij tegen het financiële persbureau.

Creative Cloud

De plannen zouden een flinke update betekenen voor Creative Cloud, de abonneedienst waarbij gebruikers toegang hebben tot verschillende grafische software waaronder Photoshop en Illustrator voor de Mac en pc, en Photoshop Mix voor iOS-apparaten.

Een nieuwe versie moet het mogelijk maken om de volledige versie van onder meer Photoshop op verschillende apparaten te gebruiken. Een bestand dat is gemaakt op de Mac, zou dan vervolgens verder kunnen worden bewerkt op de iPad: een nieuwe optie die vermoedelijk met gejuich zal worden ontvangen door professionele gebruikers die afwisselend pc’s en iPads gebruiken.

Hobbyisten

Met een betere versie voor mobiele apparaten hoopt Adobe daarnaast ook hobbyisten en incidentele gebruikers te kunnen aanspreken, die wellicht de voorkeur geven aan de iPad boven de desktop om afbeeldingen te bewerken. Dergelijke gebruikers zullen nu vermoedelijk nog hun toevlucht zoeken tot apps als Enlight Photofox of Pixelmator.