© MARS Bioimaging Ltd.

Deze röntgenscanner heeft kleur en een 3D-effect
Tot op het bot

Deze röntgenscanner heeft kleur en een 3D-effect

16-07-2018 13:05 Laatste update: 16:14

Een gebroken bot werd nog nooit zo mooi weergegeven als met deze nieuwe röntgenscanner uit Nieuw-Zeeland.

Vader Phil en zoon Anthony Butler zijn wetenschappers aan universiteiten in Nieuw-Zeeland. Samen stonden ze aan de wieg van een nieuw soort röntgenscanner, waarmee vlees, spieren, botten en bloed in kleur worden weergegeven. Tot voor kort waren x-rays altijd zwart-wit, waarbij met name de botten goed zichtbaar waren.

Speciale chip

De vinding van vader en zoon is onderdeel van het bedrijf Mars Bioimaging. De scanner is uitgerust met de speciale chip Medipix3 van het onderzoeksinstituut CERN in Zwitserland. Deze chip werd hiervoor alleen gebruikt om betere en meer gedetailleerde foto's te maken met een normale digitale fotocamera.

Hoe het werkt

De chip heeft de kracht om bij terugkaatsende radiogolven van de röntgenscanner minuscule veranderingen te herkennen. Hierdoor zijn bot van vet, spier en bloed te onderscheiden, schrijft CERN. De software van de scanner vertaalt daarna deze informatie in kleuren.

Deze software zorgt er ook voor dat de beelden een 3D-uitstraling krijgen. Met de nieuwe beelden kan een arts duidelijker zien wat er aan de hand is.

Het gaat waarschijnlijk nog jaren duren voordat de scanners op de markt komen, omdat ze eerst moeten worden goedgekeurd door meerdere instanties. Wel worden op dit moment al kleinere scanners ingezet bij het opsporen van kanker.