Klachten over WK in 4K: 'als eerste stappen van een kind'
WKarig

Klachten over WK in 4K: 'als eerste stappen van een kind'

16-07-2018 22:25 Laatste update: 17-07-2018 06:59

De eerste NPO-uitzendingen in het extra scherpe ultra-hd-formaat tijdens het WK Voetbal leverden gemengde reacties op. Verschillende kijkers vonden het beeld niet mooi.

Het afgelopen wereldkampioenschap voetbal vormde voor de NPO het startpunt met uitzendingen in 4K (ook wel ultra-hd, of UHD, genoemd). De publieke omroep gaf voor het eerst een 4K-signaal door aan kabel- en satellietaanbieders via het testkanaal NPO 1 UHD. Onder andere KPN en CanalDigital besloten dat signaal door te geven, maar Ziggo vond het de investering nog niet waard.

Klein kind

Volgens TotaalTV waren de eerste 4K-uitzendingen van de NPO 'als een klein kind dat de eerste stappen probeert te zetten'. Veel kijkers hadden problemen bij de nieuwe zender NPO 1 UHD. Zo vonden veel van hen het beeld te flets, omdat hun televisie het signaal van NPO 1 UHD niet goed aankon. Verder waren er problemen met de synchronisatie tussen audio en beeld. Daarvoor moest nieuwe apparatuur uit het buitenland worden gehaald.

'Te ver uitgezoomd'

Het probleem was niet alleen technisch, maar ook een smaakkwestie, aldus TotaalTV. De 4K0camera's hadden een breder beeldbereik, waardoor de beelden meer uitgezoomd aanvoelden. "Kijkers schakelden weer terug naar het HD-kanaal NPO 1 HD omdat op dit kanaal ‘beelden van niet zo ver weg’ te bekijken waren." 

Nu het WK weer voorbij is, stopt ook de NPO 1 UHD-zender. Het is niet duidelijk wanneer deze zender weer terugkomt en wat er dan in 4K te zien zal zijn.

Wat je wél in Nederland in 4K kan kijken, vind je in ons 4K-kijkoverzicht.