Amazon Prime Day: zo scoor je de beste koopjes
Een scheerapparaat, wasmachines, cargoshorts en condooms. Zomaar een greep uit het aanbod van koopjes op Amazon Prime Day, een soort Black Friday maar dan in de zomer. Nederlanders kunnen voor het eerst meedoen. Zo scoor je de beste deals.
In de Verenigde Staten is Prime Day een evenement waar koopjesjagers reikhalzend naar uitkijken. De laatste jaren probeert Amazon ook in Europa voet aan de grond te krijgen.
Dit jaar kunnen Nederlanders die lid zijn van Amazon Prime voor het eerst meeshoppen. Prime is een loyaliteitsprogramma en streamingdienst ineen: leden betalen geen verzendkosten en krijgen aanbiedingen. Nederlanders moeten nog wel langs de Nederlandse versie van de Duitse webshop, want buiten een Nederlands url is Amazon nog niet zelfstandig aanwezig in ons land.
Prime Day
Tijdens de Prime Day biedt de Amazon tussen maandag 16 juli 12:00 uur en dinsdag 17 juli 23:59 kortingen op meer dan 1 miljoen producten. Sommige deals zijn tijdens de hele kortingsperiode afgeprijsd, andere koopjes gelden maar een paar uur.
De kortingen gelden alleen voor leden van Prime, de streamingsdienst van Amazon. Voor 5,99 euro per maand kun je gebruikmaken Prime, dat net als Netflix en Videoland films en series aanbiedt.
Geen zin om lid te worden? Tijdens de Prime Day kun je een proefabonnement afsluiten, waardoor je 30 dagen gratis lid bent. Dan moet je alleen niet vergeten op te zeggen.
Prime Day is niet het enige koopjesfestijn, denk bijvoorbeeld aan Black Friday, de vrijdag na kerst waarop winkeliers online met de prijzen stunten. Vorig jaar ontdekte RTL Z dat kortingen op Zwarte Vrijdag geregeld geen echte afprijzingen waren.
Ook Amerikaanse media suggereren dat kortingen soms groter worden voorgesteld dan ze in werkelijkheid zijn. Het aan The New York Times-gelieerde Wirecutter bekeek vorig jaar 24.000 kortingen, maar besloot slechts 112 acties als 'goede deals' te bestempelen. Het belangrijkste criterium van Wirecutter is dat een Amazon-deal de laagste prijs moet hebben van de afgelopen 90 dagen, een criterium dat vaak niet wordt gehaald.
Hoe houd je het hoofd koel tijdens zo'n uitverkoop?
Check de oorspronkelijke prijs
"U bespaart 20, 30, 70 procent!" Dat klinkt wel heel verleidelijk. Het kan zijn dat het waar is, maar het loont om even te kijken ten opzichte waarvan het kortingspercentage berekend wordt.
"Dat moet duidelijk zijn", zegt woordvoerder Saskia Bierling van de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Je ziet weleens reclames voorbij komen met de slagzin 'van 40 euro voor 25 euro!'. "Dan moet de verkoper het product wel echt voor 40 euro verkocht hebben", zegt Bierling.
Daarom zie je op webshops geregeld het woord 'adviesprijs' voorbijkomen bij kortingsacties. Dat is de verkoopprijs die een fabrikant adviseert aan een winkelier, maar niet altijd wordt gehanteerd.
Amazon hanteert op Prime Day geregeld de Duitse adviesprijs, om aan te geven wat de korting is. Ook blijken producten niet altijd leverbaar in Nederland.
Bepaal vooraf wat je wil kopen
Zogenaamde flitsaanbiedingen kunnen je hebzucht flink aanwakkeren. De grote publiekstrekker op Prime Day zijn de zogeheten Lightning Deals, aanbiedingen die maar een paar uur gelden, of zolang de voorraad strekt. Kopers moeten dus razendsnel beslissen.
De Consumentenbond hekelt dergelijke verkooptactieken. Begin deze maand concludeerde de bond dat bij veel sites flitsaanbiedingen helemaal niet zo voordelig bleken te zijn. Dat ging overigens niet om Amazon, maar het ging de Consumentenbond vooral om ontbreken van bedenktijd, of tijd om online prijzen te vergelijken.
Als je van plan bent om mee te liften met zo'n kortingsevenement is het verstandig om vooraf te bedenken wat je wil kopen. Zo behoed je jezelf een beetje voor door tijdsdruk gevoede impulsaankopen.
Vergelijk de prijzen
Zeker bij kortingen ten opzichte van een 'adviesprijs' kan het lonen eens te neuzen bij andere leveranciers. The New York Times adviseert de Amerikaanse lezers ook een blik te werpen op het aanbod van andere webshops. Hier kun je de prijzen bij Amazon bijvoorbeeld vergelijken met die bij Bol.com, Coolblue of Wehkamp om er zeker van te zijn dat iets echt een mooie deal is.
Toch is het zeker niet ondenkbaar dat de prijzen bij Amazon echt voordelig zijn. Begin april meldde Vergelijk.nl dat veertien van twintig veelverkochte online producten goedkoper waren bij de Amerikaanse webshopgigant.