Blijf van je telefoon af anders gaat de wekker niet
Handen af

Blijf van je telefoon af anders gaat de wekker niet

19-07-2018 12:34 Laatste update: 12:33

Laat je telefoon liggen als je wilt dat de wekker op tijd gaat of dat de muziek blijft afspelen. Deze SideKicks-gadgets moeten je helpen om je smartphonegebruik in te dammen.

Er blijven maar producten ontworpen worden om ons van onze smartphoneverslaving af te krijgen. Meestal zijn dat dingen die je beperken. De SideKicks-gadgets moeten juist iets toevoegen: weet jij je smartphonegebruik in te perken, dan krijg je een beloning.

De SideKicks-apparaten werken namelijk alleen als je je smartphone inplugt en er vervolgens van af blijft. Een aan/uit-knop is er niet, het inpluggen van je telefoon zet het apparaat aan, op je scherm kijken zet het weer uit. Als je even Whatsapp checkt, dan houdt bijvoorbeeld de muziek die je luisterde ermee op. 

SideKicks bestaat naast een speaker ook uit een projector, lamp en een wekker. Dat zijn apparaten die horen bij activiteiten waar de verleiding om je af te laten leiden door je smartphone het grootst is. Tijdens Netflix even appen, of uit een boek stappen om even iets te checken - daardoor neemt de kwaliteit van die activiteiten af.

“Beter dan een nieuw apparaat of het aanleren van nieuw gedrag, heb ik bestaande objecten uitgevoerd met een extra functie,” zegt ontwerper Matteo Bandi, student aan de Royal College of Art in Londen. De vier apparaten worden bestuurd met een app die geactiveerd wordt als de telefoon in één van de objecten gestoken wordt.

Op het moment dat je inplugt krijg je direct te zien hoelang je die dag op je telefoon hebt doorgebracht. In reactie daarop kun je jezelf een doel stellen, zoals ‘deze film uitkijken zonder onderbreking’. Doe je het goed, dan komt een tot dan toe verborgen functie vrij. Zo blijkt de wekker ineens een laserlampje te hebben dat het ideale ademhalingspatroon op je plafond projecteert.