Google-ceo belt met Brussel over dreigende Android-boete
Machtsmisbruik

Google-ceo belt met Brussel over dreigende Android-boete

17-07-2018 16:59 Laatste update: 17:08

Op de valreep heeft Google-ceo Sundar Pichai een telefonische afspraak gemaakt met Margrethe Vestager, de inmiddels gevreesde eurocommissaris voor mededinging.

Vestager zou op het punt staan om het Amerikaanse bedrijf een miljardenboete op te leggen. Dat melden ingewijden aan Bloomberg. Nationale mededingingsautoriteiten kwamen eerder dinsdag bijeen om een akkoord te bereiken over de boete.

Google zou de boete krijgen vanwege oneerlijke concurrentie op Android. Volgens de Europese Commissie dwingt het bedrijf namelijk smartphone-producenten om bepaalde Google-apps te installeren wanneer zij gebruik willen maken van het populaire Android-platform.

Naar verluidt zou de boete zelfs hoger uitpakken dan de boete van 2,4 miljard euro die Google vorig jaar kreeg vanuit Brussel, vanwege machtsmisbruik bij de zoekresultaten van Google Shopping. Daarnaast zou Vestager Google ook dwingen om aanpassingen door te voeren bij zijn Android-diensten.

Contracten met fabrikanten

In het onderzoeken hebben EU-functionarissen gekeken naar Google-contracten met fabrikanten van Android-telefoons. Daarin zouden eisen staan over Googles zoek- en browser-apps en andere Google-diensten die moeten worden gebruikt wanneer fabrikanten de Google Play-store willen licentiëren.

Wettelijk gezien mag de Europese Unie bedrijven boetes geven tot maximaal 10 procent van de jaaromzet. Dat zou in het geval van Google neerkomen op ruim 9 miljard dollar.