Bitcoin maakt weer grote sprong omhoog
Crypto-comeback

Bitcoin maakt weer grote sprong omhoog

18-07-2018 20:36 Laatste update: 19-07-2018 08:42

Na daling op daling valt er eindelijk weer iets te genieten voor bitcoinbezitters. De waarde van de belangrijkste cryptovaluta steeg met 10 procent in een dag.

Dat soort uitslagen doen een beetje denken aan eind vorig jaar, toen bitcoin in grote sprongen omhoog schoot richting de 20.000 dollar. Sindsdien was het vooral ellende voor hodl'ers: in trapjes en trappen naar beneden belandde de koers eind vorige maand zelfs op zo'n 5900 dollar.

Sindsdien is er dus weer ruim een kwart aan waarde bijgekomen, maar de digitale munt is nog altijd ruim 62 procent minder waard dan in die gouden maand december.

De gigantische val kent tal van redenen. Vaak wordt (dreigende) strengere regelgeving aangehaald als een belangrijke oorzaak van de dip. Vooral in Azië hebben de autoriteiten de handel in cryptomunten aan banden gelegd. Daarnaast was er sprake van een bubbel in december waarop vroege investeerders hun winst hebben genomen en met enige regelmaat slaat de angst toe als er handelsplatforms worden gehackt.

Waarom weer omhoog?

De meest recente rally richting de 7500 dollar zou ook weer meerdere oorzaken kunnen hebben. Zo is vermogensbeheerder Blackrock aan het onderzoeken hoe het munt kan slaan uit cryptogeld, wat voor vertrouwen in de markt zorgt.

Daarnaast noemt Bloomberg als andere mogelijk oorzaak dat het gezaghebbende opleidingsinstituut voor beleggers, CFA, cryptoklasjes gaat aanbieden.

Ook andere crypto's in de plus

Ondertussen profiteren ook de andere grote cryptomunten van deze opleving. Zo steeg Stellar 25 procent in een dag, Bitcoin Cash met bijna 10 procent en Ethereum met ruim 5,5 procent, blijkt uit gegevens van CoinMarketCap.