Je volgende smartphone valt minder snel stuk
Minder kapotte schermen

Je volgende smartphone valt minder snel stuk

19-07-2018 11:01 Laatste update: 20:53

Glasmaker Corning komt met een nieuwe versie van zijn Gorilla Glass voor smartphones. Het glas doorstaat twee keer meer valpartijen ongeschonden vergeleken met de huidige versie.

Corning maakt het glas dat over de schermen en achterkant van veel smartphones zit. Fabrikanten als Apple, Samsung, LG, HTC, Nokia en OnePlus gebruiken glas van Corning in hun toestellen. Corning heeft nu het nieuwe Gorilla Glass 6 aangekondigd. Het zou veel steviger zijn dan voorgaande uitvoeringen van het glas.

Zo zou Gorilla Glass 6 gemiddeld tot wel 15 valpartijen van 1 meter hoogte op ruwe oppervlakken overleven. Dat is twee keer beter dan het huidige Gorilla Glass 5. Daarmee zou Gorilla Glass 6 de gemiddelde gebruiker totaal moeten redden van een gebroken scherm. Volgens Corning laat de gemiddelde gebruiker zijn telefoon eens per jaar van een hoogte boven de 1,6 meter vallen. En vier keer per jaar vanaf een hoogte van onder de 1 meter.

Evenveel krassen

Corning legt nu de laatste hand aan Gorilla Glass 6. Vanaf volgend jaar is het glas beschikbaar in nieuwe smartphones. Ook het ontwerp van smartphones zou bijdragen aan minder gebroken schermen. Volgens Corning kan glas dat helemaal tot de rand van een toestel loopt een klap beter opvangen dan een klap die via een gebroken schermrand een kwetsbaarheid in het glas veroorzaakt.

Helaas is Gorilla Glass 6 niet beter bestand tegen krassen dan voorgaande schermen van Corning. Schokbestendigheid en krasvastheid zijn twee verschillende zaken, die moeilijk te combineren zijn. Hoe stijver en dus krasvaster een scherm is, des te makkelijker breekt het bij een val.

Wie vaak een bekrast scherm heeft, doet er in de toekomst dus nog steeds goed aan om er een screenprotector op te plakken.