Zo'n 500 euro

Fuji komt met betaalbare compactcamera met grote sensor

fuji camera compact fotografie betaalbaar
19 juli 2018 om 11:03
Laatste update: 19 juli 2018 om 11:31

Fuji heeft een nieuwe betaalbare compactcamera met vaste lens en grote APS-C-sensor aangekondigd.

Fuji heeft met zijn X100-serie al jaren een leuke niche voor de fotograaf die een capabele camera voor bijvoorbeeld stadsfotografie wil, zonder het gedoe met verwisselbare lenzen. De nieuwe Fuji XF10 is het kleine broertje van die X100, voor minder dan de helft van de prijs.

De Fuji XF10 heeft net als de X100 een sensor op APS-C-formaat, maar weegt met 278 gram bijna de helft en is ook ongeveer een derde kleiner. De XF10 heeft een vaste lens met vast brandpunt (dus zonder optische zoom) op 28mm-equivalent. Het diafragma is instelbaar van f/2.8 tot f/16 en ISO-waarden van 200 tot 12.800. De sensor maakt 24-megapixelfoto's en 1080p video's op 60 fps.

Beginnende fotograaf

De camera heeft geen zoeker, maar wel een 3 inch touchscreen. Rond de lens zit een controlering om scherp te stellen; een diafragma-ring zoals de X100 heeft de XF10 niet. Wel zitten er bovenop de camera twee controlewieltjes waarmee gebruikers waarden als sluitertijd, ISO of belichtingscompensatie makkelijk kunnen instellen. Toch lijkt de camera meer gericht op de beginnende fotograaf, die liever op automatische stand schiet.

Met een veeg over het scherm kan makkelijk gewisseld worden tussen normale en vierkante foto's, bijvoorbeeld voor op Instagram of om af te drukken met de Fuji Instax-printer. De camera heeft ook Bluetooth 4.1 voor het draadloos overzetten van foto's naar een smartphone. De camera komt in augustus op de markt in de kleuren zwart en champagne-goud, voor 500 dollar. Een europrijs is nog niet bekend, maar ligt waarschijnlijk iets hoger.

Volg Bright

Like ons op Facebook.

Volg ons op Twitter en Instagram.

En subscribe je op ons YouTube-kanaal.