Veel kritiek op Mark Zuckerberg na holocaust-uitspraak
Bright

Veel kritiek op Mark Zuckerberg na holocaust-uitspraak

19-07-2018 09:10 Laatste update: 10:10

Facebook-ceo Mark Zuckerberg heeft op sociale media veel kritiek gekregen nadat hij zei dat hij holocaust-ontkenners op Facebook de ruimte wil geven.

Technieuwssite Recode publiceerde woensdag een interview met Mark Zuckerberg. Daarin werd onder meer de manier besproken waarop Facebook nepnieuws op zijn platform aanpakt. Interviewer Kara Swisher vroeg Zuckerberg naar de ontkenning van de schietpartij op de Sandy Hook Elementary School. Facebook staat het ontkennen van die schietpartij, waarbij 26 mensen omkwamen, toe op zijn site.

Zuckerberg beantwoordde die vraag met een ander voorbeeld: het ontkennen van de holocaust. "Ik ben joods en er zijn een aantal mensen die ontkennen dat de holocaust heeft plaatsgevonden", zei Zuckerberg. "Ik vind dat zeer beledigend. Maar uiteindelijk geloof ik niet dat ons platform dat moet oplossen, omdat mensen het mis kunnen hebben. Ik denk niet dat ze het opzettelijk fout doen. Ik denk gewoon niet dat het goed is om te zeggen: 'we halen iemand van het platform omdat hij dingen fout heeft, zelfs meerdere keren'."

Felle kritiek

De uitspraak kwam Zuckerberg op felle kritiek te staan. Zo noemde Jonathan Greenblatt, hoofd van de Joodse burgerrechtenbeweging Anti-Defamation League het ontkennen van de Holocaust in een reactie 'een moedwillige, opzettelijke en al lang bestaande misleidingstactiek van antisemieten'.

Deborah Lipstadt, professor Holocaust Studies aan de Emory University, schreef een reactie op de site van CNN. "Wat Zuckerberg niet begrijpt - ook al beweert hij dat dit niet zijn doel was - is dat door te zeggen dat ontkenners niet 'opzettelijk' dingen verkeerd doen, hij de mogelijkheid openlaat dat ze gelijk kunnen hebben", aldus Lipstadt. "Voor iemand met het enorme profiel en platform van Zuckerberg is dit zeer onverantwoordelijk. Ontkenning van de Holocaust is gebaseerd op zo'n enorme verzameling van onlogische onwaarheden dat het alleen mogelijk is om opzettelijk een ontkenner te zijn, in tegenstelling tot wat Zuckerberg zegt."

Reactie Zuckerberg

Op Twitter waren de termen Mark Zuckerberg en Holocaust na het interview trending, dankzij veel verontwaardigde tweets. Zuckerberg reageerde op de ophef met een e-mail aan interviewer Kara Swisher van Recode, waarin hij zijn standpunt verder uitlegt.

"Ik heb gisteren genoten van ons gesprek, maar er is één ding dat ik wil ophelderen. Persoonlijk vind ik de ontkenning van de Holocaust ten zeerste aanstootgevend en ik heb absoluut niet bedoeld om de intentie te verdedigen van mensen die dit ontkennen", aldus Zuckerberg.

"Ons doel rond de aanpak van nepnieuws is niet om te voorkomen dat iemand iets onwaars zegt, maar de verspreiding van nepnieuws en verkeerde informatie op onze diensten te stoppen." Zuckerberg wijst erop dat informatie die aantoonbaar niet waar is, een lage plek krijgt in de nieuwsfeed van Facebook en zo weinig publiek bereikt.

"Als een bericht de grens overschrijdt naar het bepleiten van geweld of haat tegen een bepaalde groep, zou deze worden verwijderd. Deze problemen zijn zeer uitdagend, maar ik geloof dat goede uitspraken de beste manier zijn om aanstootgevende uitspraken te bestrijden."