Britten bezorgd over telecomnetwerken Huawei
Angst voor spionage

Britten bezorgd over telecomnetwerken Huawei

20-07-2018 06:26 Laatste update: 07:13

Het gebruik van netwerkapparatuur van Huawei kan tot veiligheidsproblemen leiden. Die waarschuwing staat in een Brits overheidsrapport.

Het rapport, dat is geaccordeerd door de Britse inlichtingendienst GCHQ, staat niet op zichzelf. Eerder waarschuwden inlichtingendiensten in de Verenigde Staten al dat Huawei spionage door de Chinese overheid mogelijk zou maken en ook in Australië bestaan er zorgen over de apparatuur van de Chinese telecomproducent.

In het Britse rapport wordt onder meer gewezen op tekortkomingen in het productieproces van Huawei, waardoor het moeilijk is om de veiligheid van de apparatuur van het bedrijf te garanderen, schrijft Reuters.

'Security blijft prioriteit'

In een reactie laat Huawei aan het persbureau weten dat het zijn best doet om de Britse zorgen weg te nemen. “Security blijft een prioriteit voor Huawei en we blijven onze productieprocessen en risicomanagementsystemen verbeteren.” Het bedrijf wijst de suggestie dat het een pion zou zijn van de Chinese overheid van de hand. Huawei stelt dat er nog nooit een achterdeurtje is aangetroffen in zijn apparatuur.

Huawei is een belangrijke leverancier van apparatuur voor mobiele netwerken. In het Verenigd Koninkrijk levert het bedrijf het mobiele netwerk voor Vodafone. Daarnaast levert Huawei breedbandapparatuur aan BT. In Nederland is het bedrijf onder meer verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van het netwerk van T-Mobile.