Te jonge gebruikers sneller geweerd op Facebook en Instagram
Eerder ingrijpen

Te jonge gebruikers sneller geweerd op Facebook en Instagram

20-07-2018 06:56 Laatste update: 11:49

Facebook en Instagram gaan accounts van gebruikers die jonger dan 13 jaar oud zijn sneller sluiten. Facebook heeft zijn interne beleid hiervoor aangepast.

Facebook-medewerkers gaan voortaan elk account dat ze tegenkomen waarvan de gebruiker ogenschijnlijk jonger dan 13 jaar is sluiten. Tot nu toe deden medewerkers dat alleen als accounts specifiek werden gerapporteerd als zijnde van te jonge personen. Facebook heeft tegenover Techcrunch bevestigd dat zijn medewerkers sinds kort een gewijzigd beleid hanteren rond accounts van gebruikers onder de 13 jaar.

Gebruikers met geschorste accounts kunnen bewijzen dat ze echt ouder dan 13 jaar zijn door bijvoorbeeld een kopie van een id-bewijs naar Facebook te sturen. De voorwaarden van Facebook en Instagram staan geen gebruikers onder de 13 jaar toe, maar bij het aanmaken van nieuwe accounts hoeven gebruikers niet te bewijzen hoe oud ze zijn. 

De beleidswijziging volgt na een tv-reportage van de Britse zender Channel 4, waarin een journalist undercover ging als moderator bij Facebook. Een medewerker van het bedrijf zei dat hij gebruikers die jonger dan 13 jaar oud oogden gewoon maar moest negeren. 

Het strengere beleid kan volgens TechCrunch flinke gevolgen hebben voor het aantal gebruikers en de advertentie-inkomsten van zowel Facebook als Instagram.

Meerdere internetdiensten zijn vanwege de strengere Europese privacyregels die in mei van kracht werden gestart met het weren van gebruikers die jonger dan 13 of 16 jaar zijn. Facebook vraagt nieuwe gebruikers die tussen de 13 en 16 jaar oud zijn overigens ook om toestemming van hun ouders.

Twitter verbant ook gebruikers die bij het aanmaken van hun accounts jonger dan 13 jaar oud waren.

Volg Bright

Like ons op Facebook.

Volg ons op Twitter en Instagram.

En subscribe je op ons YouTube-kanaal.