'Bijna 1 op de 10 Instagram-gebruikers is nep'
Bot vangen

'Bijna 1 op de 10 Instagram-gebruikers is nep'

20-07-2018 11:46 Laatste update: 11:46

Instagram heeft mogelijk 95 miljoen bots op zijn netwerk. Dat is bijna 10 procent van het totale aantal gebruikers.

Dat blijkt uit onderzoek dat Ghost Data heeft uitgevoerd in opdracht van The Information. In totaal heeft Instagram nu een miljard gebruikers. Als 95 miljoen daarvan bots zouden zijn, zou dat betekenen dat 9,5 procent nep is. In 2015, toen Ghost Data een vergelijkbaar onderzoek uitvoerde op Instagram, was nog 7,9 procent van de gebruikers een bot.

Bots kunnen op Instagram onder meer worden ingezet om influencers en andere celebs extra volgers en likes te bezorgen, die zij vervolgens weer te gelde kunnen maken via gesponsorde berichten. Adverteerders betalen immers meer aan Instagram-gebruikers die meer volgers hebben.

Ontmaskerd

Voor het onderzoek kocht Ghost Data 20.000 bots in en analyseerde hun gedrag. Vervolgens ging de onderzoeker op zoek naar vergelijkbaar gedrag bij een miljoen Instagram-accounts om zo te bepalen hoeveel accounts bot-gedrag vertonen.

Bots blijken vooral populaire accounts te volgen en zelf maar weinig foto’s te plaatsen. Als de bots wel content plaatsen, blijkt die vaak afkomstig van andere websites die afbeeldingen van modellen publiceren.

Terwijl bots in het verleden grote aantallen accounts volgden, is dat nu een stuk minder geworden, stelt Ghost Data. In plaats van 40 accounts voor elke volger die ze zelf hebben, volgen de bots nu 5 accounts per volger. Op die manier hopen de makers van de bots te voorkomen dat ze makkelijk worden ontmaskerd als nep.

Twitter

Alle sociale netwerken hebben te maken met nep-accounts. Vorige week hield Twitter nog een grote schoonmaak onder Nederlandse profielen. PVV-leider Geert Wilders verloor daardoor ruim 150.000 volgers.

Volg Bright ook op Twitter en Instagram