'Apple Watch en Sonos-speakers duurder door handelsoorlog'
Importheffingen

'Apple Watch en Sonos-speakers duurder door handelsoorlog'

20-07-2018 14:51 Laatste update: 15:08

Gadgets die in China worden geproduceerd, kunnen flink duurder worden in de VS door nieuwe importtarieven van president Trump.

Hoewel smartphones en laptops vooralsnog de dans ontspringen in de handelsoorlog tussen de VS en China lijken andere consumentenelektronica wel te worden geraakt door de voor dit najaar voorgestelde nieuwe importheffingen, schrijft persbureau Reuters.

Voor onder meer de Apple Watch, verscheidene fitnesstrackers van Fitbit en speakers van Sonos zou daardoor een importtarief van 10 procent kunnen gaan gelden.

Doorberekend aan consumenten

De fabrikanten van de gadgets zullen de tarieven vermoedelijk (gedeeltelijk) doorberekenen aan Amerikaanse consumenten. Het alternatief is dat ze de prijzen gelijk houden en zelf opdraaien voor de heffingen – met alle gevolgen voor hun winstgevendheid van dien.

De lijst met producten die in aanmerking komen voor het nieuwe tarief, staat nu nog open voor commentaar. In totaal vertegenwoordigen de producten die op de lijst staan een handelswaarde van 200 miljard dollar.

Handelstekort

Trump denkt met de maatregelen het Amerikaanse handelstekort met China te kunnen verkleinen: de Verenigde Staten importeren meer vanuit China dan omgekeerd. Ook Europa kreeg om die reden al te maken met Amerikaanse importheffingen van 10 procent op aluminium en 25 procent op staal.

Begin deze maand werd een Amerikaanse importheffing van 25 procent van kracht op ruim achthonderd Chinese producten ter waarde van 34 miljard. China sloeg terug door hogere importtarieven te introduceren voor onder meer Amerikaans vlees, tabak en auto’s.

Nederland

Nederlandse consumenten hoeven niet te vrezen dat uit China geïmporteerde consumentenelektronica duurder worden. De importheffingen zullen alleen voor de VS gelden.