Recordboete drukt op prima cijfers Alphabet en Google
Meer winst

Recordboete drukt op prima cijfers Alphabet en Google

24-07-2018 07:07 Laatste update: 07:10

Techreus Alphabet, het moederbedrijf van onder andere Google, heeft in het tweede kwartaal van dit jaar een miljard dollar meer winst gemaakt dan het jaar ervoor. Maar door de Europese recordboete voor machtsmisbruik met Android knalt die winst weer flink naar beneden.

De winst voor Alphabet komt door de boete uit op 2,8 miljard dollar, zo blijkt uit de kwartaalcijfers (pdf). Zonder de boete zou dit bedrag 7,9 miljard dollar zijn, ten opzichte van de 6,9 miljard dollar winst hetzelfde kwartaal vorig jaar.

De omzet steeg met 26 procent tot ruim 32,6 miljard dollar. Dat was voor een groot deel te danken aan Google, dat een omzet had van ruim 23 miljard dollar, bijna 5 miljard dollar meer dan vorig jaar. De reden? De inkomsten uit advertenties op YouTube en mobiel knallen de afgelopen maanden omhoog. 

Europese boete

Google laat opnieuw indrukwekkende cijfers zien, en dat na een lastig kwartaal. Allereerst kreeg Goole een Europese recordboete van 4,3 miljard euro voor machtmisbruik met Android. Dat bedrag heeft het alvast opzij gezet in de kwartaalcijfers, ondanks dat het in beroep gaat tegen de boete.

"Als je de kosten van de boete nu al berekent en het valt in de toekomst lager uit, dan heb je weer een flinke meevaller te pakken", aldus beurscommentator Durk Veenstra. Hij noemt de Europese boete niet meer dan 'een stomp op de neus' van de internetgigant: "Die 4,3 miljard is echt geen bedrag waar Google wakker van ligt."  

Europese privacywet

Ook is dit het eerste kwartaal dat Google en andere bedrijven moeten voldoen aan de Europese privacywet. Zo moeten bedrijven voortaan expliciet toestemming vragen voordat ze data over gebruikers mogen verzamelen. Dat raakt het verdienmodel van Google, waarvan het merendeel van de inkomsten afkomstig is uit de data die het over zijn gebruikers verzamelt. 

Google lijkt vooralsnog geen last van de Europese privacywetgeving te hebben: gebruikers geven naar verluidt veel sneller toestemming aan een grote partij als Google dan andere, meestal kleinere concurrenten. En Google verdient ook aan gebruikers die het 'personaliseren van advertenties' hebben uitgeschakeld: zij krijgen nog gewoon advertenties voorgeschoteld. Dat valt te zien: de omzet uit advertenties nam op jaarbasis toe van 22,6 naar 28,1 miljard dollar.

Other Bets

Ook het zogeheten Google Other-platform, waar onder andere de clouddiensten en app-winkel van Google onder vallen, presteerde goed: de omzet groeide op jaarbasis met 37 procent naar 4,4 miljard dollar. 

De zogeheten Other Bets-divisie, waar onder andere de zelfrijdende auto's van Waymo, smarthomefabrikant Nest en biotechbedrijf Calico onderdeel van zijn, draaide afgelopen kwartaal een omzet van 145 miljoen dollar. Google hoopt met één van deze divisies ooit hoge ogen te gooien en nieuwe verdienmodellen naast de advertentiebusiness te vinden. 

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s